Iskolai receptverseny a vegetáriánus október és a húsmentes péntek jegyében

A vegetáriánus október és a húsmentes péntek jegyében "vega" receptversenyt hirdetünk a PTE Gyakorló Általános Iskolák alsó tagozatos tanulói részére.

Nevezés:

"Ételt vigyél, ne szemetet!" - Csomagolásmentes nap 2023.09.30.

Tudtad, hogy szeptember 30-a Csomagolásmentes Világnap?

Planet Budapest 2023 - KVÍZ

Planet Budapest 2023

"Földünk.

Gyönyörű, élettel teli és nélkülözhetetlen. Egy rendszer, amely otthona növénynek, állatnak, embernek. Termőföldje, vize, levegője éltet. Forrásaiból minden élőlénynek juthat. Ám bőkezűségével visszaéltünk. Felborítottuk törékeny egyensúlyát. Többet veszünk el tőle, mint amit saját erejéből pótolni képes. Ezen  változtatnunk kell!"

Európai Mobilitási Hét 2023.09.16-22. - PROGRAMAJÁNLÓ

PROGRAMJAINK

Bringás reggeli/ízélmény/kóstoló

Ivókutat avattak a MIK-en

A PTE Zöld Egyetem Program és a Tettye Forrásház jóvoltából, a „Vizes Város – tudatos víz- és csatornahasználat” projekt részeként megvalósult ivókutat avattak a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán, a Bosz

Ivókutat avattak a PTE Babits udvarán

A nemzetközi környezetvédelmi világnapon, június 5-én a „Vizes Város – tudatos víz- és csatornahasználat” elnevezésű projekt keretében a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumában kültéri ivókutat avattak.

Alex ökokalandjai – környezettudatosság a legkisebbeknek is

Kihívás napja 2023 - Zöld lépések az egészségért – Lépcsőzz velünk Te is!

A Kihívás Napja nagy vidámsággal töltötte meg a Kancellária épületét 2023. május 31-én. A lelkes kollégák a kora reggeli testmozgást választva mosolygós hangulattal és egy finom almával gazdagodhattak.

Ökobarátok Tehetséggondozó Műhely

A Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően természettudományos tehetséggondozó műhely került létrehozásra a PTE Zöld Egyetem Program szellemiségét tükrözve a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. számú Általános Iskolája és a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Gimnáziuma és Általános Iskolája 1-2. évfolyamos tanulóinak a 2022-2023-as tanévben. Cél a környezetbarát magatartás és a fenntarthatóság szemléletének alakítása, formálása volt.

Környezetünk- egészségünk- közös jövőnk vetélkedő

A 6. alkalommal megrendezett Környezetünk- egészségünk- közös jövőnk vetélkedő második fordulója, az Ökojáték április 27-én került megrendezésre a PTE Botanikus Kertjében, melynek első online fordulójára három városból, hat intézményből 324 gyermek jelentkezett. Az Ökojátékon 25 óvodás, leendő első osztályos kisgyermek és 64 alsó tagozatos tanuló vett részt.

Az önkéntesség menő!

Klímavédelem és karbonsemlegesség

Az Európai Bizottság Pécs Megyei Jogú Várost is beválasztotta – Budapesttel és Miskolccal egyetemben – abba az európai uniós programba, melynek keretében Pécs Megyei Jogú Város vállalja, hogy 2030-ra nettó zéró karbonkibocsátásúvá válik a működése. A célkitűzés ambiciózus, ennek elérése csak partnerségi együttműködésben valósítható meg.

PTE Innovációs Napok 2023

A PTE Zöld Egyetem Program szellemiségében vettek részt és gyűjtötték a szemetet a PTE Gyakorló Iskolái az idei "TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért!" akcióban

Idén 11. alkalommal került megszervezésre a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” program, ami hazánk legnagyobb önkéntes szemétszedési akciója. A korábbi évekhez hasonlóan a PTE Gyakorló Iskolái is részt vettek e nemes kezdeményezésben a PTE Zöld Egyetem Program filozófiáját követve. Az akció célja elsősorban felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára a gyerekek, a szülők és a pedagógusok körében egyaránt.

Hagyományokhoz híven idén is öltözz zöldbe vagy öltöztesd zöldbe környezeted!

Összesen 3700 aludobozt gyűjtöttek a PTE szervezésében!

Dobjunk össze együtt egy zöldebb jövőt! - Fenntarthatóság Hete a PTE Zöld Egyetem Programmal április 24-28. között

Április 24-28. között rendezik meg a Fenntarthatóság hetét a világ 21. legzöldebb felsőoktatási intézményének választott Pécsi Tudományegyetemen, melynek fókuszában a megfelelő tudatossággal kezelve gyakorlatilag számtalanszor újrahasznosítható csomagolóanyag, az alumínium áll.

Fenntarthatóság Hete a PTE-n: ajándékot érnek a szelektíven gyűjtött alumínium italdobozok

Április 24-28. között rendezik meg a Fenntarthatóság hetét a világ 21. legzöldebb felsőoktatási intézményének választott Pécsi Tudományegyetemen, melynek fókuszában a megfelelő tudatossággal kezelve gyakorlatilag számtalanszor újrahasznosítható csomagolóanyag, az alumínium áll.

Föld Napja a Tettyén – 2023. április 22.

A Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem Program és a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. Számú Általános Iskolája részvételével a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága által lebonyolításra kerül a Föld Napja 2023. április 22-én 10.00 és 16.00 óra között Pécsett, a Tettye téren. A Pécsi Tudományegyetem kiemelt célja a fenntartható szemlélet alakítása, formálása.

2022-ben is Kerékpárosbarát Munkahely lett a PTE

Az alábbi linken megtekinthető a Pécs TV Kulcsár Tündével, a PTE Zöld Egyetem Program Programkoordinátorával készített interjúja, mely többek között bemutatja a PTE Kerékpárosbarát Munkahely díjhoz kapcsolódó és egyéb, az Egyetemen megvalósuló fenntarthatósági törekvéseket.

Az éltető víz – a Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem Program és a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. Számú Általános Iskolája több izgalmas program keretében tisztelgett a tudatos vízhasználat előtt

A szemünk számára láthatatlan, talpunk alatt megbúvó felszín alatti víz, bolygónk egyik, ha nem a legfontosabb kincse. A világ elérhető ivóvíz készletének majdnem egészét ez teszi ki, azonban az éghajlatváltozás és a talajszennyezés miatt egyre nagyobb veszélybe van ez a felbecsülhetetlen kincs.

Hivatalosan is kerékpárosbarát munkahely a PTE!

Forrás: UnivPécs

"Smart Life" - videókampány eredményhirdetés és díjátadó

Reels videókampány nyertesei

6. helyezett - Berényi Petra
5. helyezett - Roncsák Szilveszter
4. helyezett - Navreczki Fanni
3. helyezett - Milisits Eszter (97 like)
2. helyezett - Werner Boróka (102 like)
1. helyezett - Angelina Vlasova (112 like)

Videóverseny középiskola kategória nyertesei és tanáraik – PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma

VI. Érték Kiállítás és Vásár - interjú Kulcsár Tünde programkoordinátorral

Legyél te is válogatós! – Kari kitelepülés-sorozat

2018 óta március 18.-a az Újrahasznosítás Világnapja. Ennek a napnak a célja a Föld értékes természeti erőforrásainak megőrzése érdekében a lakosság, kiemelten a fiatalok felvilágosítása az újrahasznosítás fontosságáról, illetve annak a szemléletnek a terjesztése, hogy a hulladékra erőforrásként tekintsenek.

"Legyél te is válogatós!" - fókuszban az Újrahasznosítás Világnapja

A mai napon elindult az a kitelepülés-sorozat, ami az Újrahasznosítás Világnapja köré szerveződik és fókuszában az újrahasznosítás és a szelektív hulladékgyűjtés áll. Az Újrahasznosítás Világnapja (2018 óta március 18-a), amelynek célja, hogy a Föld értékes természeti erőforrásainak megőrzésére hívja fel a figyelmet.

A PTE Zöld Egyetem Program ennek apropóján kitelepüléseket szervez az egyetem Karain „Legyél te is válogatós!” mottóval. 

International Seasons

Megkezdődött a jelentkezés az angol nyelvű programokra

Slow fashion értelmezések és stratégiák Magyarországon - előadás

Megoldás a klímaváltozásra - kurzus

A klímaváltozás folyamatának fizikai és kémiai alapjai. A klímaváltozás jelenlegi mértéke, és eddigi változásai. A természetes globális lehűlési és felmelegedési ciklusok és az antropogén kibocsátás okozta felmelegedés összehasonlítása. Klímamodellek, klímaprognózisok. A visszafordíthatatlan változások határpontjai. Globális célkitűzések. Klímaváltozás hatásai a környezetre és az emberi társadalomra. Műszaki és tudományos megoldások a klímaváltozás elleni harcban.

Ezt jól kisütöttük! - használt sütőolaj és gasztro kvíz

 

KVÍZ

Együttműködés egy zöldebb világért - PTE-Mecsekerdő

Fenntarthatóbb, "zöldebb" környezetért dolgozik ezentúl közösen a Pécsi Tudományegyetem és a Mecsekerdő Zrt. Az együttműködés keretében többek között közös faültetés, tanösvény építés, szemétszedés, a madárbarát környezet erősítése is szerepel. A PTE az elmúlt években tett fenntarthatósági és környezettudatos lépéseknek köszönhetően a világ 21. legzöldebb egyeteme. A mostani együttműködés is ezt erősíti.

Forrás: Univ TV

Legyél te is kiszáradáskutató!

Előadás címe: Legyél te is kiszáradáskutató a DRYRivERS okostelefonos alkalmazással!  

Előadás időpontja: 2023. március 1. 17:00 óra 

Helyszín: Dél-Dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, Konferenciaterem (Pécs Universitas u. 2/a.) 

„SmartLife” - tudatosabb jelen egy fenntarthatóbb jövőért - videóverseny a PTE Babits részvételével

Interjú Dr. Szabó Zoltán táplálkozástudományi szakemberrel

„SmartLife” – tudatosabb jelen egy fenntarthatóbb jövőért!

 

 

 

Az EHÖK magazin interjúja Kulcsár Tündével, a Zöld Egyetem programkoordinátorával

2022-ben Magyarországon ismét első, míg a nemzetközi mezőnyben 21. helyen végzett a PTE a UI GreenMetric World University Rankings, a zöld egyetemeket számontartó nemzetközi listán. A megtisztelő címek elnyerését követő időszak újabb fenntarthatósági törekvéseiről, terveiről Kulcsár Tündével, a PTE Zöld Egyetem Program koordinátorával készült interjú az alábbi linken, a 1367 - a PTE EHÖK magazin weboldalán érhető el.

A világ 21. legzöldebb egyeteme a PTE!

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) 2022-ben hetedik alkalommal mérette meg magát a „UI GreenMetric World University Rankings” nemzetközi programban. A Pécsi Tudományegyetem a világ „zöld egyetemeinek” élmezőnyében 1050 egyetem részvételével az előkelő 21. helyen végzett, és a rangsorban szereplő 11 magyar egyetem közül immár harmadszorra a legjobbnak bizonyult, kiérdemelve a legzöldebb hazai egyetem címet 2022-ben is.

Civil vásár a Kancellárián

PTE Madárbarát Egyetem - Meghívó nyitórendezvényre

Pécsi Tudományegyetem Fenntartható Fejlődésért Szakkollégiuma hivatalosan is csatlakozott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárbarát Iskola programjához.

Sok szeretettel hívunk és várunk Mindenkit a Madárbarát Egyetem Nyitórendezvényére!

Jöjjenek / Gyertek és ünnepeljétek ezt meg velünk!

Időpont: 2022.november 28. 13 óra

Helyszín: PTE BTK Rókus Campus Udvar, Pécs, Rókus utca 2.

Program:

EREDMÉNYHIRDETÉS - "A tudatos vásárló vega uzsonnája"

A vegetáriánus október és a húsmentes péntek jegyében  címmel receptversenyt hirdettünk a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1 . Számú Általános Iskolája (1. gyakorló), a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Általános Iskolája (2. gyakorló), valamint a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma tanulói részére.

Nagyszerű vega receptek születtek, az alábbi eredménnyel:

Európai Hulladékcsökkentési Hét - A pazarlás nem divat!

A pazarlás nem divat! Ruházd fel magad és dolgaid “új külsővel”! -hulladékcsökkentés felsőfokon, PTE-módra

A pazarlás nem divat! A 2022 évi tematikus programja

Így spórol a PTE!

Az energiaárak jelentős mértékű emelkedése miatt a PTE költségmegtakarítási intézkedéseket vezetett be októbertől. Nehezíti ennek megvalósítását, hogy nincs egyetlen nagy campus, hanem sokféle tevékenységű telephely működik sok helyszínen.

Óvd a Földet, válaszd a helyit!

Pécs új, impozáns vásárcsarnoka nemrég nyitotta meg kapuit. A városlakók szinte azonnal megszerették a korábbinál sokkal korszerűbb, világosabb, tágasabb épületet.

2022. novemeber 24-én 09:00 órakor tárlatvezetés keretében lehetőség lesz még jobban megismerni az új épületet, annak kulisszatitkait, valamint személyesen is beszélgethetünk, kérdezhetünk a helyi termelőktől.

BE A MENTOR OF THE TEACH FOR HUNGARY! PROGRAM

The Teach for Hungary! the program continues at the University of Pécs, aiming to give primary school children living in small villages the same chance to continue their studies or find a job as their urban counterparts.

CseppetSem – használt sütőolaj-gyűjtés a PTE Zöld Egyetem Program szervezésében

Az Egyetem a hulladékgazdálkodása terén jelentős erőfeszítéseket tesz a keletkezett hulladék mennyiségének csökkentésére. Kiemelt cél a kommunális hulladék arányának csökkentése, illetve az újrahasznosítható hulladék minél nagyobb mértékű leválogatása, amelyet az összes telephelyen megvalósított szelektív hulladékgyűjtés szolgál.

Füstmentes november 2022

November 19. - Füstmentes világnap: egy nap cigifüst nélkül

Hamarosan vetélkedővel, kvízzel, játékokkal várunk benneteket! Figyeljétek weboldalunkat, facebook és instagram felületeinket!

Megújuló szelektív hulladékgyűjtés a PTE-n

Megújuló szelektív hulladékgyűjtés a PTE-n
Új, fém hulladékgyűjtő edények, új gyűjtési rend!

Megújítja a szelektív hulladékgyűjtést a Pécsi Tudományegyetem: új típusú, fém anyagú szelektív hulladékgyűjtő edények kerülnek ki az egyetemi épületekbe.

3. Irány a PTE! Kultúrfeszt

Pályaválasztásról felsőfokon

A Pécsi Tudományegyetem harmadszor rendezi meg kiemelt beiskolázási rendezvényét, az Irány a PTE! Kultúrfesztet, ezúttal a pécsi Expo Centerben 2022. október 14-én.

8. Nemzetközi (virtuális) workshop az UI GreenMetric egyetemi világranglistáról (IWGM 2022)

A Pécsi Tudományegyetem részt vett a UI GreenMetric World University Rankings Network által 2022. szeptember 27-én megrendezésre kerülő 6. Irányító Bizottsági ülésen.  Az Irányító Bizottsági ülés Prof. Dr. Ing. Chin-Lung Chang Elnök Úr köszöntőjével indult, az esemény házigazda egyeteme – National Pingtung University of Science & Technology – részéről. Majd a UI GreenMetric WUR képviseletében Prof. Dr. Ir. Riri Fitri Sari M.Sc., MM.

Októberi "Zöld Gasztro" a PTE Zöld Egyetem Program szervezésében

Kedves Egyetemi Polgár!

Szeretettel ajánljuk figyelmébe a PTE Zöld Gasztro programsorozatot a vegetáriánus október jegyében!

PTE Zöld Egyetem kérdőív - környezetvédelem és fenntarthatóság

Kedves Munkatársak és kedves Hallgatók! 2022 végére kerül kidolgozásra a Smart University: a PTE digitalizációs és fenntarthatósági stratégiája. Ennek apropóján az egyetem vezetése fontosnak tartja, hogy kikérje a PTE közösség véleményét a környezetvédelem és fenntarthatóság témájában. Kérjük, töltse ki a kérdőívet. Ossza meg véleményét, hogy egy zöldebb, fenntarthatóbb egyetemet építhessünk!

Csomagolásmentes Világnap - Együttműködés a RAKUN Dobozközösséggel

Tudtad, hogy szeptember 30-a Csomagolásmentes Világnap?

Megalakult a Magyar Egyetemek Fenntarthatósági Platformja

Zöld Kerekasztal a PTE Zöld Egyetem Program szervezésében

A Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem Program kezdeményezésére 16 szervezet (helyi érdekeltségű cég, intézmény) 24 fő aktív részvételével Zöld Kerekasztal – Zöld brunch esemény került megszervezésre.

Európai Mobilitási Hét - 2022. szeptember 16-22. - PROGRAMAJÁNLÓ

PROGRAMJAINK

 

Szakmai Nap - előadás és pódiumbeszélgetés:09.16-án 10:00-12:00 között a PTE ÁOK régi épületének 1. emeleti tanácstermében.

Európai Mobilitási Hét 2022 - szakmai rendezvény az ÁOK-n

A közlekedés az életminőségünk és munkakörülményünk fontos pillére. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi időnket és anyagi erőforrásunkat emészti fel, milyen minőségben töltjük a napi utazásainkat és mennyi környezeti terhelés árán tudjuk ezt megvalósítani. A mobilitás kérdését nem csak globálisan, de itt helyben is az egyik központi kérdéssé emelte egyrészt a pandémia, másrészt tovább fokozza a szénhidrogén árak történelmi léptékben is egyedülálló elszabadulása.

Műanyagmentes Július 2022

Előzmény: A Plastic Free July, vagyis a Műanyagmentes Július 2011-ben Ausztráliában látott napvilágot, mint figyelemfelkeltő és attitűdváltó kezdeményezés azzal a céllal, hogy a csatlakozók minél kevesebb eldobható műanyagot használjanak. Mára olyannyira kinőtte magát, hogy tavaly már a világ 190 országból több mint 100 millióan vállalták a kihívást.

Passzold vissza Tesó – 2022. tavaszi kampány a PTE Zöld Egyetem Program szervezésében

Passzold vissza Tesó 2022. tavaszi kampány

Negyedik éve fut a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. A Pécsi Tudományegyetem 3 éve csatlakozott a kezdeményezéshez.

PTE MOON BIKE 2022 - Harmadszor is cél a Hold!

A Föld-Hold távolság, azaz összesen 384 400 km közös megtétele a célja a PTE MOON BIKE projektnek, melyet két sikeres év után idén ismét megszervez a Pécsi Tudományegyetem Kapcsolati Igazgatósága. Az egészséges életmódra és környezettudatosságra ösztönző kihívás idei célja egyrészt az előző évi rekord megdöntése. Tavaly 59 nap alatt sikerült elkerekezni a Holdig, idén ennél is rövidebb időre buzdítanak a szervezők.

Fenntarthatósági témahét a PTE Gyáig Deák Ferenc Általános Iskolájának alsó tagozatán 2022. 04. 25-29.

A 2021-22-es tanévben a PTE Deák Ferenc Általános Iskola (2. gyakorló) alsó tagozata a fenntarthatóság kiemelt témái közül a víz témakört választotta. Sokrétű feldolgozása gazdag programlehetőséget kínált tanulók számára az iskola falain kívül is. Miután az alsó tagozat első két évfolyamán környezetismeret tantárgy nincs, a tanítók igyekeztek ezt a hetet a tantárgyi koncentrációkon keresztül minél több ismerettel megtölteni.

PTE MoonBike 2022

június 4-től újra MoonBike! Készüljetek!

Részletek az esemény facebook oldalán: https://www.facebook.com/ptemoonbike

 

Egyedi pluszenergiás házzal szerepel egyedüli magyarként a wuppertali Solar Decathlonon a PTE MIK csapata

Bokrétaünnepségen avatta fel a Solar Decathlon Europe 2022 Nemzetközi Építőipari Innovációs Verseny egyetlen magyar csapata, a Lungs of the city Team által megépített energiahatékony házat dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára május 13-án Pécsett.

Dísznövény kiállítás és vásár a PTE Botanikus Kertjében

Ismét megrendezésre kerül a Dísznövény-kiállítás és vásár a PTE Botanikus Kertjében
 

EREDMÉNYHIRDETÉS - Föld Napja 2022 - Öltözz Zöldbe vagy öltöztesd zöldbe környezeted!

Nagy sikere volt az idei „Öltözz zöldbe vagy öltöztesd zöldbe környezeted!” játékunknak. Közel kétszáz pécsi és/vagy egyetemi polgár osztotta meg velünk színpompás kertjének egy részletét vagy öltözött maga is zöldbe, ezzel hívva fel a figyelmet bolygónk védelmének fontosságára.

A beérkezett művekből készült képes összeállítás és a nyertesek névsora megtekinthető a mellékelt galériában.

TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz idén is csatlakozott a Pécsi Tudományegyetem

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz idén is csatlakozott a Pécsi Tudományegyetem. A TeSzedd önkéntes szemétgyűjtési akció idén immár 10. alkalommal valósult meg. 2022. május 2-8. között a szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítottak” a TeSzedd! önkéntesei.

Környezetünk, egészségünk, közös jövőnk vetélkedő

Környezetünk, egészségünk, közös jövőnk vetélkedő

 A Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. számú Általános Iskolája az idei tanévben ötödik alkalommal rendezte meg a Környezetünk- egészségünk- közös jövőnk vetélkedőt. A verseny célja, hogy a gyermekeket már egészen pici kortól arra tanítsák, hogy környezettudatosan, fenntartható módon éljenek.

„Zöld megoldások Pécsen” – bemutatkozik a Green Aura projekt az ÖKOVÁROS héten a Pécs Árkádban

 Zöld megoldások Pécsen – bemutatkozik a Green Aura projekt az ÖKOVÁROS héten a Pécs Árkádban

Fotókampányt indít a PTE a Föld Napja alkalmából!

Kövessétek figyelemmel a https://www.facebook.com/tancoloegyetempte oldalát!

22 bébiszittert tanítottak környezettudatosságra

Öltözz zöldbe vagy öltöztesd zöldbe környezeted!

2022. április 22. Föld Napja - Zöldnek lenni jó!

Öltözz zöldbe vagy öltöztesd zöldbe környezeted!

Hagyományainkhoz híven, de rendhagyó módon szeretnénk az idei évben a Pécsi Tudományegyetem és Pécs város polgáraival együtt ünnepelni a Föld Napját. A világ mára eljutott arra a pontra, hogy nem csak ünnepelni kell, hanem tenni is azért, hogy megóvjuk a levegőt, a vizeket, a növényeket, madarakat, állatokat.

Hollywood jelentkezik: meghirdetésre került a Forgass a Földért filmkészítő verseny

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara (PTE KPVK) közreműködésével idén is megrendezésre kerül a Forgass a Földért! A globális filmkészítő verseny meghirdetésére az előző években díjazott filmek vetítésével együtt került sor az Oscar-díj átadását követően. A kar képviseletében Dr.

KÉK BOLYGÓ ALAPÍTVÁNY - GYAKORNOKI PROGRAMOK ● ITTHON és KÜLFÖLDÖN

Ha szívügyed a környezetvédelem és szívesen dolgoznál egy összetartó, támogató csapat tagjaként itthon vagy külföldön, jelentkezz a KÉK BOLYGÓ ALAPÍTVÁNY népszerű GYAKORNOKI programjaira!
 

Lezárult a Zöld-Híd Alapítvány által szervezett Zöld Bébiszitter tréning

Lezárult a Zöld-Híd Alapítvány által szervezett 60 órás Zöld Bébiszitter tréning, mely Pécs belvárosában, az Öko-Kuckó Oktatóteremben valósult meg 2022 februárja és márciusa között. 

A Föld órája – márciusi vitrinkiállítás

Csatlakozz a Föld órájához! Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed! – Vitrinkiállítás

Természeti értékeink megóvása csak az olyan elkötelezett természetvédőkkel közösen lehetséges, mint te!

Száradás és áradás: Patakjaink súlyosbodó klímagondjai egy hidrobiológus szemével

2022. MÁRCIUS 22., KEDD, 17:00

Száradás és áradás: Patakjaink súlyosbodó klímagondjai egy hidrobiológus szemével

Előadó: Dr. Csabai Zoltán, tanszékvezető, egyetemi docens, PTE Természettudományi Kar Biológiai Intézet, Hidrobiológiai Tanszék

A Magyar Marketing Szövetség gyémánt díját nyerte a Pécsi Tudományegyetem

A Magyar Marketing Szövetség gyémánt díját nyerte a Pécsi Tudományegyetem

A zöldebb irodák felé

A Követ Egyesület meghívásával online előadást és workshopot szervezett a PTE Zöld Egyetem programja február 15-én. A meghívott civil szervezet a kilencvenes évek óta működik, és elsősorban vállalatokat vezet a fenntarthatóság felé.

Ashoka Green Lab Program

Ashoka Green Lab Program egy nyílt, fiatalokat megmozgató, konkrét környezeti kihívások megoldására kiírt program, melynek célja, hogy minél több életképes, mérhető pozitív környezeti hatással bíró, skálázható vállalkozás legyen Magyarországon.

Nektek szól a program, ha 

     szívesen részt vesztek egy 4-5 hónapos fejlesztési folyamatban, 

European Climate Pact

Az Európai Bizottság kezdeményezése, a Peer Parliament.

Zöld Bébiszitter képzés

Miért, mitől "ZÖLD" egy bébiszitter? Fenntarthatósággal foglalkozni elengedhetetlen, szerencsére az a tapasztalat, hogy a fiatalokat is érdekli a téma. A tréning a hagyományos kisgyermekgondozó, illetve bébiszitter képzésektől eltérően korszerű környezetvédelmi ismereteket és a hétköznapok során alkalmazható háztartási praktikákat is tartalmaz.

Indul a Go Green, a fenntartható megoldások versenye!

A Schneider Electric fenntarthatóság témájú innovációs versenyére a felsőoktatásban tanuló magyar diákok jelentkezését is várják, a tét pedig nem kicsi, a 10.000 eurós fődíj mellett fizetett gyakornoki állást kapnak a cégnél a legjobbak.

Megújult standdal vár Magyarország első egyeteme az Education!

2022. január 13-15. között, csütörtöktől szombatig újra személyesen, a Hungexpo területén rendezik meg az Educatio szakkiállítást, ahol a Pécsi Tudományegyetem (PTE) képviselőivel is találkozhatnak a résztvevők. A PTE megújult standdal, több mint 80 közreműködővel várja a felsőoktatás iránt érdeklődőket.

Továbbra is a PTE a legzöldebb hazai egyetem

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) 2021-ben hatodik alkalommal mérette meg magát a „UI GreenMetric World University Rankings” nemzetközi programban. Tudatos, fegyelmezett környezeti ambícióinak és a hozzájuk kapcsolódó erőfeszítéseknek köszönhetően a PTE évről évre előre tudott lépni az egyre bővülő nemzetközi rangsorban. A Pécsi Tudományegyetem a világ „zöld egyetemeinek” élmezőnyében – 956 egyetem részvételével – a 42.

Planet Z - Ötletpályázat

Ötletelj, pályázz, nyerj, és alkoss meg egy tisztább és egészségesebb világot!

Papír szívószál, közösségi szemétgyűjtés, repohár, zero waste csoportok. Ilyen ötleted neked is lenne? Már el is kezdted megvalósítani? Vagy még kellene egy kis segítség az elinduláshoz? Jelentkezz!

"Passzold vissza, Tesó!" - mobiltelefon visszagyűjtő kampány őszi forduló - EREDMÉNYHIRDETÉS

Negyedik éve fut a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg és a Pécsi Tudományegyetem a BAVEP Partnerek bevonásával 2 éve csatlakozott a kezdeményezéshez.

Bemutatkozik a PTE Green Aura projektje a Planet Budapest Fenntarthatósági Expón

A PTE a Green AURA projekt keretében kiterjesztett valósággal támogatott terepasztallal mutatja be a Planet Budapest Fenntarthatósági Expón (https://planetbudapest.hu/) a Pécs városában megvalósult, klímavédelemhez köthető fejlesztéseket. A kiállítás a hát végéig ingyenesen látogatható! (Támogató: Interreg V–A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program)

EREDMÉNYHIRDETÉS! - Iskolai receptverseny a vegetáriánus október és a húsmentes péntek jegyében

A látványos, kreatív recept ötletek sorában bizony nem volt könnyű a döntés a zsűri számára. Az alábbi csapatok és ételkölteményeik lettek a nyertesek. Gratulálunk Nekik!

Kiemelt fődíj: Konyhatündérek - PTE Deák; 4.b

Csapattagok:

Európai Hulladékcsökkentési Hét 2021

EURÓPAI HULLADÉKCSÖKKENTÉSI HÉT (2021.11.20-28.) a PTE-n

Hulladékcsökkentés felsőfokon, PTE-módra, avagy bánj a hulladékkal ÖKOsan!”

Hulladékforrások és kibocsátások csökkentése/megszüntetése

"TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért"

Idén kilencedik alkalommal, 2021. október 18-24. között "takaríthattak" a TeSzedd! önkéntesei.

A hulladékszedési akcióban a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1.sz. Általános Iskolája és a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium diákjai és tanárai, valamint a PTE Fenntartható Fejlődésért Szakkollégium önkéntesei vettek részt.

Új szintre lépett a PTE és az MVM közötti együttműködés

Péntek délelőtt együttműködési megállapodást kötött az MVM Energetika Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MVM) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Megvan a PTE Moonbike fődíjának nyertese!

A PTE már második alkalommal hirdette meg a méltán népszerű

Sétálj velünk Selmecig!

A Soproni Egyetem országosan meghirdeti „Sétálj velünk Selmecig!” programját. A programhoz bármely hazai egyetem, bármely szakos egyetemi hallgatója és oktatója szabadon csatlakozhat, mindenki részvételét várjuk!

Októberi "Zöld Gasztro"

Kedves Egyetemi Polgár!

Szeretettel ajánljuk figyelmébe a PTE "Zöld Gasztro" programsorozatot a vegetáriánus október jegyében!

 

"Mi köze a táplálkozásunknak a fenntarthatósághoz"című ONLINE előadás

Kedves Egyetemi Polgár!

Szeretettel meghívjuk Október 6-án (szerda) 16:00 órai kezdettel Szabó Zoltán, a PTE ETK Élelmiszer és Táplálkozástudományi Tanszékének tudományos segédmunkatársának ONLINE előadására az alábbi témában:

Iskolai receptverseny a vegetáriánus október és a húsmentes péntek jegyében

A vegetáriánus október és a húsmentes péntek jegyében "vega" receptversenyt hirdetünk a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1 . Számú Általános Iskolája (1. gyakorló), a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Általános Iskolája (2. gyakorló), valamint a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma tanulói részére.

"Passzold vissza, Tesó!" - őszi mobiltelefon visszagyűjtő kampány

Negyedik éve fut a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet hirdetett meg, és amelyhez a Baranyai Virtuális Erőmű Program (BAVEP partnerek: Pécsi Tudományegyetem, Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft., Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, Baranya Megyei Önkormányzat, Pécsi Egyházmegye, Pécsi Leőwey Klára Gimnázium) keretében csatlakozo

MEGHOSSZABBÍTOTTUK! Ökocaching – Fedezd fel bringáddal a pécsi kerékpárutakat!

 

2021. szeptember 16-26. között az Európai Mobilitás Héten!

Ökocaching Pécsen, most a bicikliddel!

 

MEGVAN A V4GU KLÍMAVÉDELMI KAMPÁNY NYERTESE!

Pécsi Tudományegyetem négy külföldi partneregyetemével közösen a V4 Green Universities projekt keretében videókampányt hirdetett a tavaszi félév során, amelynek keretében az egyetemi polgárok is részt vehettek a felsőoktatási intézmények klímavédelmi programjaiban saját ötleteikkel. A számos beküldött videó közül nemzetközi zsűri bizottság választotta ki a nyertest.

Rakun Dobozközösség

Műanyagmentes Július - PTE módra!

Mutassunk példát közösen! A Műanyagmentes Július kihíváshoz való csatlakozással mi magunk is tehetünk azért, hogy minél kevesebb műanyag kerüljön be a mindennapi használatba.

V4 Green Universities – Local workshop

Egyetemek közötti párbeszéd a környezettudatosság jegyében

V4GU – Green Workshop

 

„Eddig senki sem talált még jobb motivációt a környezetvédelem ügye számára, mint az otthon iránti közös szeretetünket.” /Roger Scruton/

Rangos elismerés a PTE-nek

Idén tizenhetedik alkalommal ült össze a független szakemberekből álló Superbrands Magyarország Szakértői Bizottsága, amely a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) érdemesnek találta a Superbrands 2021 védjegy viselésére. Az erről szóló oklevelet a napokban vehette át a PTE vezetése.

Teljes sajtóanyag: PTE sajtóanyag - superbrands 2021

"Passzold vissza, Tesó!" mobiltelefon gyűjtő kampány - DÍJÁTADÓ

A „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampányon belül a PTE 3 pécsi gyakorló iskolája, Pécsi Leőwey Klára Gimnázium, Pécsi Egyházmegye Szent Mór Iskolaközpont idén tavasszal 461 db, csaknem 50 kg használaton kívüli készüléket gyűjtött össze. A legtöbb telefont a Szent Mór Iskolaközpont 1/a osztálya küldte be.

A teljes cikk az UnivPécs oldalán!

Megkezdődött az első EDUC képzés a PTE szervezésében

Német, cseh, olasz, francia és magyar hallgatók vesznek részt azon az ökológiai felelősség kultúrájáról szóló képzésen, amely az EDUC (European Digital UniverCity) európai egyetemi szövetség programjaként indult a Pécsi Tudományegyetemen.

Moonbike - Ökocaching játék - EREDMÉNYHIRDETÉS

A MOON BIKE 2021 orfűi kitelepülésen szervezett ökocaching játék sorsolása megtörtént. 

Gratulálunk a nyerteseknek, és köszönjük a részvételt! 

Nyertesek:

  • Czéh-Juhász Kata
  • Bacsúr Csilla
  • Juby Miksa

Passzold vissza, Tesó!

ÚJRA! Passzold vissza Tesó! kampány

Ha még mindig lapul a fiókban megunt, használaton kívüli mobiltelefon, ne habozz, Passzold vissza Tesó!

Nézz meg minket a Pécs TV Híradó 2022.04.08-i adásában: 

Fedezd fel a bringáddal Orfű világát! - Ökocaching játék MOST Orfűn

Fedezd fel Orfűt biciklivel, keresd fel a QR kódos plakátokat a GPS koordináták szerint megadott helyeken.

Válaszolj a kérdésekre, és váltsd be kilométereid különleges ajándékokra,

 mert egy kis tekeréssel is óvod a Földet.

MOON BIKE 2021

MOON BIKE 2021

       

 

A Pécsi Tudományegyetem május 15-től, ismét elindítja egészséges életmódra ösztönző, nemzetközi kerékpáros kihívását.

 

A „MOON BIKE” címmel futó kihívás lényege, hogy együtt, közösen biciklivel jussunk el a Holdra, azaz bárhol a világon tegyünk meg összesen 384 400 km-t.

LEGZÖLDEBB EGYETEM A LEGZÖLDEBB VÁROSÉRT!

A jövő generációk léte és életminősége nagyban függ attól, hogy képesek vagyunk-e átalakítani a világról, a környezetünkről és életünkről alkotott gondolkodásunkat.  Hajlandóak vagyunk-e arra, hogy szokásainkat megváltoztatásával ne kizsákmányoljuk a természeti erőforrásainkat, hanem óvjuk a környezetünket, védjük a biológiai sokféleséget, azaz fenntartható módon éljünk?

Föld Napja - Zöldnek lenni jó! Öltözz zöldbe vagy öltöztesd zöldbe környezetedet!

Hagyományainkhoz híven, de rendhagyó módon az idei évben is szeretnénk a PTE Polgáraival együtt ünnepelni a Föld Napját. A világ azonban eljutott arra a pontra, hogy a Föld Napját nem csak ünnepelni kell, hanem tenni is azért, hogy megóvjuk a levegőt, a vizeket, a növényeket, madarakat, állatokat.

Március 22. A Víz Világnapja - Ötletek a felelős vízhasználatért

Vízfogyasztásunkat kétféle módon csökkenthetjük otthonunkban: a túl sok vizet használó berendezéseink lecserélésével és szokásaink megváltoztatásával.

A következő módszerek nyújthatnak megoldást: alacsony vízhasználatú WC-k beszerzése, víztakarékosabb mosógépek használata, a zuhanyzás idejének csökkentése maximum 5 percre, csak teljes adag szennyesek mosása. Hasonlóan sokat segíthet továbbá egy hatékony mosogatógép és egy víztakarékos zuhanyfej beszerzése is.

"VÍZ, ahogy Én látom..." fotópályázat - Az Ökováros-Ökorégió Alapítvány szervezésében

A víz világnapja alkalmából fotópályázatot hirdet az Ökováros-Ökorégió Alapítvány. A téma: Pécs és vizes helyei. Küldd el kedvenc pécsi fotódat: "VÍZ, ahogy Én látom" és nyerj!

A felhívást az alábbi facebook linken is megtalálod: "VÍZ, ahogy Én látom..." fotópályázat - Ökováros-Ökorégió Alapítvány

Green AURA nyitókonferencia - MEGHÍVÓ

A Pécsi Tudományegyetem 2021.03.31-én online klímavédelmi konferenciát szervez, amelyre szeretettel meghívjuk. Célunk a Green AURA kezdeményezés bemutatása, amely környezettudatos helyi közösségek kialakítását segíti elő.

Mentsük meg a méheket és a gazdákat!

Európai polgári kezdeményezés:

Azért fognak össze az EU minden részéről, hogy felhívást intézzenek egy méhbarát mezőgazdaságért, amely jó a gazdáknak, egészségünknek és a környezetnek.

Ezzel az európai polgári kezdeményezéssel arra szólítják fel az Európai Bizottságot, hogy támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek.

Indokína: Feltörekvő térség a világpolitikában

Sok szeretettel invitáljuk az érdeklődőket a Kodolányi János Egyetem (KJE) Nemzetközi Tanulmányok Tanszéke és a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának Történeti és Politikai Földrajzi Kutatási Centruma szervezésében a múlt évben elkezdett Webinárium-Geopolitikai fórum sorozat folytatására, amelynek következő online konferenciáját 2021. március 23-án 16 órától rendezzük Indokína: Feltörekvő térség a világpolitikában címen.

Részletek a csatolt anyagban.

PosiTivE - „Neked mi jót adott a rendhagyó élethelyzet?” Fotópályázat

Az elmúlt egy év olyan kihívást jelentett mindannyiunk számára, amelyben sokat tanulhattunk magunkról, környezetünkről, a változáshoz való alkalmazkodási képességünkről.

A Pécsi Tudományegyetem azokra a pillanatokra, eseményekre kívánja felhívni a figyelmet - március közepén - induló fotópályázatával, amelyek a megpróbáltatásokkal tarkított periódus ellenére, pozitív változást, élményt jelentettek, jelentenek hétköznapjainkban.

A PTE Magyarország legzöldebb egyeteme!

A Pécsi Tudományegyetem öt éve kapcsolódott be az Zöld Egyetem Programba. A „Zöld Egyetem” gondolat egy komplex rendszer, mely magában foglalja az épített környezetet, a környezettudatos üzemeltetést, az ehhez kapcsolódó attitűdök kialakítását, valamint az oktatási, kutatási háttér megteremtését. A 2020-as év kiemelkedő sikereket hozott a program életében. A Pécsi Tudományegyetem a világ „zöld egyetemeinek” élmezőnyében, az 59.

Oktatásban a PTE a legjobb hazai egyetem!

Az előkelő 155. helyre rangsorolták a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) a londoni központú, tekintélyes Times Higher Education (THE) közel ötven fejlődő ország felsőoktatási intézményeit összevető nemzetközi rangsorban. A PTE ezzel a helyezésével – csakúgy, mint a korábbi évek azonos tematikájú rangsorában – a legjobb magyar vidéki egyetem lett.

A DEMOLA és a PTE Zöld Egyetem Program közös projektje

Zöldítsük együtt az Európa-bajnokságot! - Ötletverseny

Valósítsuk meg együtt az első hazai zöld sporteseményt! – Ötletverseny

 

A Dubai Expo is érdeklődik a MAGYAR FÉSZEK+ környezettudatos otthon iránt

Nagy sikert aratott a Solar Dechatlon 2019 egyetemi innovációs építészeti világversenyen a pécsi és miskolci egyetemek konzorciumában felépített, a természetes megújuló energiákat hasznosító és az innovatív mérnöki megoldásokat ötvöző HUNGARIAN NEST+ mintaház, amely iránt a Dubai Expo szervezői is érdeklődnek.

Heti1helyi kampány

Irány a PTE! Kultúrfeszt

Ma kezdődik az idei első egyetemi fesztivál

Az Irány a PTE! Kultúrfeszt megmutatja, miért jó pécsi egyetemistának lenni

V4GU Videókampány

Meghosszabbítjuk versenyünket!Smile A pályázatok beküldésének új határideje: 2021. június 7. (hétfő)

V4 Green Universities –  videókampány

A legzöldebb hazai egyetem a PTE!

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) idén az előkelő 59. helyre került a regisztrált 84 ország 912 egyeteme között a világ környezettudatos felsőoktatási intézményeit rangsoroló, hétfőn közzétett listán. Ez egyúttal azt jelenti, hogy immár a magyar egyetemek között a leginkább környezettudatos intézmény a PTE.

Hulladékgyűjtés, hulladékgazdálkodás a Dél-Dunántúl régióban

Minden fontos, a Dél-Dunántúl régióra vonatkozó, hulladékgyűjtéssel és kezeléssel kapcsolatos információt megtalál az alábbi csatolmányban.

 

Kutatók éjszakája 2020

A Kutatók Éjszakája (Researchers’ Night) az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa szerte megrendezett tudománynépszerűsítő fesztivál. A rendezvény célja, hogy a kutatókat, kutatásokat közelebb hozza az emberekhez, bemutassa a kutatások sokszínűségét és felhívja a figyelmet arra, milyen nagy hatással vannak a mindennapi életünkre.

Csökkentsük együtt a hulladékot!

Kezdetnek íme néhány tipp:

1. Írj bevásárló listát mielőtt vásárolni mész! Így nem valószínű, hogy felesleges dolgokat veszel.

2. Vidd el szerelőhöz elromlott berendezéseidet, mielőtt kidobnád!

3. Mielőtt kidobnád a felesleges dolgaidat, gondolj bele abba, hogy ez másoknak mekkora érték és segítség lehet. Jótékonykodj!

4. Cseréld el nem használt könyveidet, vagy ruháidat barátaiddal!

„Van egy jó történeted?” Pozitív üzenetek, történetek, tanácsok járvány idején

„Van egy jó történeted?” címmel közösségi alkotás született a pécsi orvoskaron

 

Három nyelven, magyarul, angolul és németül is megjelent a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar honlapján a „Van egy jó történeted?” című kiadvány, ami a kar hallgatóinak, oktatóinak és munkatársainak 45 pozitív hangú üzenetét tartalmazza.

Európai Hulladékcsökkentési Hét 2020

 Hulladékcsökkentés felsőfokon, PTE-módra, avagy bánj a hulladékkal ÖKOsan! Tedd láthatatlanná!

 EURÓPAI HULLADÉKCSÖKKENTÉSI HÉT (2020.11.21-29.) a Pécsi Tudományegyetemen

 

A hulladékforrások és kibocsátások csökkentése/megszüntetése

Big Challenge kihívás - Őszi LéPTEk

A Pécsi Tudományegyetem Sportirodája „PTE Big Challenge” néven sportprogram-sorozatot hirdet a 2020/2021-es tanévre, melyhez csatlakozik a PTE Zöld Egyetem program és a Kapcsolati Igazgatóság Protokoll- és Rendezvényszervezési Irodája is.

Bővebb információ az Egyetemi Sport oldalon.

Zöld bébiszitter tréning

Lezárult a Zöld-Híd Alapítvány által szervezett 60 órás Zöld Bébiszitter tréning, mely Pécs belvárosában valósult meg 2020 augusztusa és októbere között.  

30 országból vehetnek részt a PTE klímavédelmi online konferenciáján

A Nemzetközi Visegrádi Alap által támogatott V4GU projektet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a Zöld Egyetem program támogatása érdekében dolgozta ki. A PTE célja az éghajlatváltozással kapcsolatos információk – okok, hatások, teendők – közérthető formában történő megosztása minél több emberrel, elsődlegesen húszezer hallgatójával és több mint hétezer dolgozójával.

Eltekertünk a Holdig!

Két hónap alatt teljesült a PTE MOON BIKE 2020 projektje, sőt, a nemzetközi virtuális mezőny még túl is szárnyalta az eredetileg kitűzött célt!

Részletek a csatolt anyagban!

V4GU Nemzetközi Konferencia és Green Workshop

Ezúton ajánljuk szíves figyelmetekbe a szeptember 22-én a PTE által online megrendezésre kerülő V4GU Nemzetközi Konferencia és Green Workshop 3. rendezvényt, melyre várjuk a Zöld Egyetem Program Partnereink, témában érintett munkatársainak jelentkezését.

A legjobb vidéki egyetem a PTE!

Nyilvánosságra hozta legfrissebb egyetemi rangsorát a londoni székhelyű Times Higher Education. A világ 93 országának legjobb ezerötszáz egyetemét rangsoroló listára a Pécsi Tudományegyetem (PTE) is felkerült az eredményei alapján, méghozzá a legjobb magyar vidéki egyetemként!

NADÍR 63 - A Pécsi Egyetemi Borbirtok első pezsgője

Első pezsgőjével jelentkezik a nemzetközi szinten és országosan is elismeréseket nyert borokat alkotó PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet. Az oktatás és kutatás eredményeit is bemutató borokat ősztől a Pécsi Egyetemi Borbirtok néven kell keresni a polcokon és a webshopban!

A Pécsi Egyetemi Borbirtok első pezsgője - az UnivPécs cikke. 

Nemzetközi borversenyen aranyérmes a PTE SZBKI bora

15 ország 775 mintája vett részt Magyarország legrangosabb borversenyén Szekszárdon a nyár derekán. A színvonalas VinAgora nemzetközi versenyen aranyérmes lett a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Pécsi Summa Cabernet Sauvignon 2017-es évjáratú bora is!

A Pécsi Tudományegyetem az Árkádban – Pécs, 2020. július 20.

Tervezd velünk a karriered, akár a Holdig! – Pécsi Tudományegyetem

Karrier programokkal, nemzetközi, több száz kerékpározót megmozgató MOON BIKE kihívásával várja a Pécsi Tudományegyetem az Árkád Pécs látogatóit 2020. július 20-án, a Holdra szállás évfordulóján.

Bemutatjuk a Zöld Egyetem programunkat, a tudomány segítségével erősítjük az ökológiai tudatosságot, a környezettudatos szemléletformálást egy online nyereményjátékkal népszerűsítjük.

Esemény dátuma: 
hétfő, július 20, 2020

Még zöldebb lesz a Pécsi Tudományegyetem

Idén a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara környezetvédelmi díját kapta meg, tavaly pedig nemzetközi sikereket ért el a Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem programja. 

Az interjú teljes terjedelemben a bama.hu-n!

MOON BIKE 2020 - Nemzetközi és hazai sikerek

 Nemzetközi és hazai sikerek: MoonBike

Ma 163.735 km-nél jár a PTE bringázós projektje

A Pécsi Tudományegyetem Nemzetköziesítési és Kapcsolati Igazgatósága olyan, a nemzetközi láthatóságot előtérbe helyező programot dolgozott ki, mely egyedülállóan népszerűsíti a Pécsi Tudományegyetemet.

Virágos Magyarország

Art for Planet Earth - nemzetközi grafikai pályázat

Az Art for Planet Earth nemzetközi grafikai pályázatot hirdet, melyre várják a Pécsi Tudományegyetem hallgatóinak jelentkezését is. A részeleteket a csatolt plakát tartalmazza.

Határidő: 2020.08.20.

További, fenntarthatósággal és művészettel kapcsolatos érdekes és inspiráló cikkeket olvashatsz az Art for Planet Earth weboldalán.

10 millió fa

Kedves Egyetemi Polgárok!

Örömmel értesítünk Benneteket, hogy a "10 millió fa" közössége a honlapon és social media: facebook és instagram felületein túl immár saját TV csatornával is rendelkezik, melyeket az alábbi linken keresztül elérhettek:

40 nap alatt a Föld körül - INTERNATIONAL SPRING - Videós beszámoló

A tervezettnél gyorsabban, 30 nap alatt „kerülték meg” a Földet a PTE kezdeményezésére kétkeréken. A 40 nap alatt a Föld körül kihívásban több mint 170 ember vett részt. Az utolsó 1367 métert a Pécsi Tudományegyetem rektora, Prof. Dr. Miseta Attila „tekerte le”.

Részletek az UnivTV videójában: https://www.youtube.com/watch?v=Uf7wctHJI04

 

Kiemelkedő helyen végzett a PTE

Pécs, 2020. 04. 27.

 

Kiemelkedő helyen végzett a PTE  

Alkotópályázat gyerekeknek

A Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriuma a Föld napja alkalmából alkotópályázatot hirdet gyerekeknek.

Április 22. a Föld napja, megünneplésére az idén sajnos csak virtuálisan lesz lehetőség.
Kíváncsiak vagyunk arra, hogy a gyerekek mit üzennek ezen a jeles napon, miért fontos számukra bolygónk. Milyen lakóhelyük környezeti állapota, milyen a levegő, a talaj, a víz, sok-e a szemét?

Alkossunk együtt egy természetközelibb jövőt!

A Pécsi Tudományegyetem csapata bejutott a világ legnagyobb ökologikus építészeti versenyére a Solar Decathlonra, ahol lehetőségünk nyílik megmutatni, milyen a jövő zöld városa.

Kérjük, a teszt kitöltésével segítsd csapatunkat a legjobb megoldások megtalálásában, és add hozzá saját gondolataidat egy természetközeli, energiahatékony, humánus jövőhöz!

Segítségedet előre is köszönjük!

Föld órája

Csatlakozz Te is a világ legnagyobb önkéntes kezdeményezéséhez, a WWF Föld Órájához!
Március 28-án 20:30-kor kapcsold le Te is otthonodban a fényeket, ezzel jelezve, hogy kész vagy kiállni bolygónkért!
Mutass példát, mert mostantól nem megy nélküled!

http://www.foldoraja.hu/

Maradj otthon és táncolj, sportolj! - Megnyílik a „PTE digitális táncterem”

Megnyílik a „PTE digitális táncterem” – 16-féle tánc- és aerobikóra közül választhatunk

„Vers- és Novellaírás a fenntarthatóság jegyében” című pályázati kiírás

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) „Vers- és Novellaíró pályázat a fenntarthatóság jegyében” címmel a Költészet Napja tiszteletére irodalmi pályázatot hirdet.
 
Találd ki és írd le egy novellában vagy versben azt, hogy neked mit jelent a fenntarthatóság!
 
Az irodalmi pályázati felhívás célja a fiatal, amatőr és már publikáló költők és írók fenntarthatóság jegyében szerzett műveinek díjazása.
 

„Az illegális hulladéklerakás felszámolása – szankciók és eszközök” című pályázati kiírás

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) „Az illegális hulladéklerakás felszámolása – szankciók és eszközök” címmel pályázatot hirdet.
 
A pályázatra a magyarországi felsőoktatási intézmények alap-, mester-, vagy osztatlan képzésben résztvevő nappali vagy levelező tagozatos, aktív státuszú hallgatói jelentkezhetnek.

A pályázat beküldésének határideje: 2020. április 15. (szerda)

Pályázati kiírás a csatolmányban!

FONTOS!

Kedves Egyetemi Polgárok, Kedves Látogatók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a PTE Zöld Egyetem Program eseményeit, programjait a résztvevők egészségének védelme érdekében határozatlan időre felfüggesztjük. Kérjük, kövessék weboldalunkat, hogy az esetleges további változásokról tájékozódhassanak!

Megértésüket köszönjük!

Üdvözlettel,

Zöld Egyetem Program Szervezői

Zöld Bébiszitter képzés - MÓDOSÍTÁS!

Kedves Érdeklődők!

„Az illegális hulladéklerakás felszámolása – szankciók és eszközök” - Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázata

„Az illegális hulladéklerakás felszámolása – szankciók és eszközök” című pályázati kiírás
 
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) „Az illegális hulladéklerakás felszámolása – szankciók és eszközök” címmel pályázatot hirdet.
 

10 millió fa

Kedves Egyetemi Polgárok!

PTE Zöld Egyetem Program keretében ajánljuk szíves figyelmükbe a faültetés fontosságáról, környezetünkre gyakorolt hatásáról, lehetőségeiről a Művészeti Kar által szervezett előadást és azt követő kötetlen beszélgetést.

Az előadás időpontja:

2020. március 4. 15:00 – 16.30 óra

helye:

Esemény dátuma: 
szerda, március 4, 2020

Top 200-ban a legfrissebb nemzetközi rangsorban a PTE!

A legjobb 200 egyetem közé került a Pécsi Tudományegyetem – egyedüli magyar vidéki felsőoktatási intézményként – a Times Higher Education legfrissebb nemzetközi rangsorában. A magyar egyetemek közül a Semmelweis végzett az élen a 70. helyezésével, az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 149., a Pécsi Tudományegyetem a 176., a Szegedi Tudományegyetem a 201-250. helyezést szerezte meg, a Debreceni Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 251-300.

Baranya Megyei Környezetvédelmi Díjjal jutalmazták a PTE Zöld Egyetem projektet

A megye gazdaságának legjobbjait díjazták a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) szervezésében február 14-én. Az eseményen Baranya Megyei Környezetvédelmi Díjjal jutalmazták a PTE Zöld Egyetem projektet.

Cowspiracy

A Zöld Egyetem Program keretében, az ETK jóvoltából ezúton ajánljuk figyelmetekbe a Cowspiracy c. film ingyenes vetítését angol nyelven, magyar felirattal. A film a fenntarthatóság kérdéseit járja körbe, és erősen fókuszál a táplálkozás kapcsolódó kérdéseire is.

A vetítés időpontja: 2020. február 12. 16.30 óra

helye: A – nagyelőadó, Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar (Pécs, Vörösmarty u. 4.)

Az INGYENES filmvetítésre mindenkit szeretettel várunk.

Esemény dátuma: 
szerda, február 12, 2020

Simonyi Nyári Egyetem

A „Simonyi Nyári Egyetem” egy szellemileg pezsgő, interaktív, érdekes szakmai munkát kínáló 3 hetes program, aminek keretében magyar és külföldi hallgatók, cégek, kutatók dolgoznak együtt olyan vállalkozási projekteken, amik a dél-dunántúli régiónak kitörést jelenthetnek innovatív jellegük miatt. A program során a projektfejlesztő csapatok személyes konzultációt végeznek a projektgazdákkal, együtt gondolkodnak a lehetséges megvalósítási irányokon, és szoros együttműködésben a város és régió szereplőivel valós helyszínt, hasznosulást keresnek a fejlesztésnek, mindezt angol nyelven.

Esemény dátuma: 
szombat, július 4, 2020 - péntek, július 24, 2020

Simonyi Inkubációs Program

SIMONYI INKUBÁCIÓS PROGRAM

Ha szívesen megtanulnád, hogyan válik egy ötlet termékké vagy szolgáltatássá, jelentkezz a Simonyi Inkubációs Programba! A program során valós projekteken dolgozva sajátíthatod el a vállalkozásfejlesztés alapjait.

 

Dátum: 2020. február 10 - április 29.

Helyszín: PTE KTK – Hatchery (B432)

Jelentkezési határidő: 2020. február 16.

Jelentkezés: Keresd Neptunon a Simonyi Inkubációs Programot vagy írj nekünk e-mailt.

Esemény dátuma: 
hétfő, február 10, 2020 - szerda, április 29, 2020

5let Outlet ötletverseny - Simonyi BEDC

5LET OUTLET ÖTLETVERSENY

Ha van egy jó ötleted, amit szívesen megvalósítanál, elindítanád saját vállalkozásodat? Akkor ne habozz, add be az ötleted az 5let Outletre és szerezz belépőt a Simonyi Inkubációs Programba. A legjobb ötletek csapatot, mentort és minden további segítséget megkapnak, hogy a megvalósulás útjára lépjenek.

 

Jelentkezési határidő: 2020. február 16. (vasárnap)

Jelentkezés: http://simonyiugfk.ktk.pte.hu/5let

Esemény dátuma: 
kedd, január 28, 2020 - szombat, február 15, 2020

The Ocean Cleanup

Aggódsz Te is a klímaváltozás miatt?

Szeretnél Te magad is tenni a bolygónk megmentéséért, csak még nem tudod hogyan?

DBU - Posztgraduális ösztöndíj környezettel kapcsolatos témákban

Szeretnél Németországban, gyakorlatorientált, környezettel kapcsolatos témán dolgozni? Szeretnél németül tanulni, és egy nemzetközi szakmai hálózat tagja lenni?

Pályázz a DBU ösztöndíjra!

Szükséges információ: www.dbu.de/stipendien_international

Az ösztöndíj magában foglal:

BAVEP 2020. - Évindító rendezvény

Szakmai párbeszéd megyei és városi közjogi szereplők, oktatási intézmények, cégek és szolgáltatók részvételével a fenntarthatóság jegyében..

Zöld Egyetem Rangsor 2019

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) idén a 100. helyre került a regisztrált 780 egyetem között a világ környezettudatos felsőoktatási intézményeit rangsoroló listán. A tavalyi eredményhez képest ez 40 pozíciónyi előrelépést jelent a pécsi egyetem számára.

Részletek a csatolt anyagban!

A frissen megjelent rangsor elérhető a http://greenmetric.ui.ac.id/overall-rankings-2019/ honlapon.

„Élet Fája 2019”– Közösségi faültetés a Jubileumi Ligetben

A közösségi faültetés az egyik legjobb, rendkívül klímahatékony tevékenység, amit tehetünk a bolygónkért a következő évtizedben. Ha településeinken fákat ültetünk, azzal jelentősen csökkentjük a levegő szén-dioxid koncentrációját, ezáltal javítjuk a helyi klímát. Ráadásképp szívmelengető érzés részesének lenni egy összefogásnak, és látni, mekkora erőket képes megmozgatni a „jó ügy”.

Esemény dátuma: 
csütörtök, november 14, 2019

Clever Clay avagy Agyas Agyag

A PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma is csatlakozott a Miskolci Egyetem Földtudományi Kara által koordinált RM@School projekthez. A negyedik RM School konferenciára 2019. november 5-7 között került sor a Bologna-ban.

Európai Hulladékcsökkentési Hét

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét (2019. november 16. - november 24.) a Pécsi Tudományegyetemen kapcsán az egyetemi polgárok számára tervezett programok ütemezése az alábbiak szerint tervezett.

EGSC rózsakert ültetése

Az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat tagjai 60 tő rózsát ültettek a Szentágothai János Kutatóközpont előtti füves területre.

A rózsatövek ültetésében az Egyetem Zöldcsoportja volt a hallgatók segítségére.

Az eseményen készült fotók megtekinthetőek az PTE ÁOK weboldalán.

Borvásár

PTE PET-mentes Egyetem

A PTE fellép a PET palack ellen

A magyarországi felsőoktatási intézmények között elsőként a Pécsi Tudományegyetemen szüntetik meg a műanyag PET palackos vizek, illetve italok beszerzését. Helyette hetven ingyenes víztöltő állomást helyeznek ki.

MIK PARTNERS' Szakmai Nap 2019

A MIK PARTNERS Szakmai Nap 2019 célja a PTE Műszaki és Informatikai Kar és kiterjedt Partnerhálózatnak együttműködéséből származó eredmények bemutatása úgy az oktatás, mint a kutatás-fejlesztés és az ipari innovációs tudástranszfer területén.

Az idei program témája:
ENERGIAHATÉKONYSÁG – TUDATOS IPAR és KÖRNYEZETFEJLESZTÉS A mérnöki tudás kihívásai

Esemény dátuma: 
csütörtök, október 17, 2019 - péntek, október 18, 2019

Csomagolásmentes Hét a PTE-n

2019.09.30-10.06.között CSOMAGOLÁSMENTES HÉT a PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM szervezésében

Mottó: Műanyag nélkül boldogan!

Készülj rá Te is! Kis lépés Nektek, nagy segítség a Földnek!

TUDTAD, hogy a

V. Nemzetközi Green Metric Workshop - Erasmus+

Mobilitásban résztvevő: Kulcsár Tünde

Mobilitás időtartama: 2019.04.14-16.

Fogadó intézmény: University College Cork (Írország)

A tudásmegosztó workshop-on a világ több, mint hétszáz környezettudatos egyeteméről jelentkezők közül mindössze 30 ország 100 delegáltja vehetett részt. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Pécsi Tudományegyetem kiválasztásra került.

A workshop részletes programja elérhető a https://zoldegyetem.pte.hu/hu/sajtokozlemeny linken.

 

 

 

Esemény dátuma: 
vasárnap, április 14, 2019 - kedd, április 16, 2019

Ültess fát, olvass alatta könyvet!

Az Országos Könyvtári Napok szeptember 30-október 6-ig tartó eseménysorozatának részeként a Csorba Győző Könyvtár és a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont közösen csatlakozik az "Ültess fát, olvass alatta könyvet" elnevezésű akcióhoz. Ennek keretében a két intézmény október 4-én 9 órakor a Tudásközpont északi oldalánál ültetheti majd el közösen a BIOKOM NKft által felajánlott fát.

Energiahatékony Mentor Díjjal jutalmazták a Pécsi Tudományegyetemet

 A Virtuális Erőmű Program keretében mentori elismeréssel és díjjal jutalmazták szerdán délután a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) a Parlamentben.

Ismét a rákgyógyításért futott a város

Szeptember 14-én délelőtt kékbe öltözött a pécsi Széchenyi tér, ahol több mint 2000 résztvevő várakozott arra, hogy nekiindulhasson a 2,6 km hosszú távnak a belvárosban. A rendezvény szervezését 2019-től a Pécsi Tudományegyetem Sportirodája vette át, akik az idei jótékonysági esemény nevezési díjaiból és tombolabevételéből befolyt teljes összeget az Eurakvilo Gyermekonkológiai és Gyermekhospice Közhasznú Alapítvány javára ajánlották fel. Az ünnepélyes megnyitón dr.

Esemény dátuma: 
szombat, szeptember 14, 2019

Pécs legmenőbb busza PTE-s hallgatók közreműködésével

A Pécsi Tudományegyetem is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét programhoz, amelynek célja, hogy a városokban, így Pécsett is felhívja a figyelmet a fenntartható közlekedési alternatívákra, mint a séta, kerékpározás vagy közösségi közlekedés.

Európai Mobilitás Hét 2019.09.16.-22.

Kedves Egyetemi Polgár!

14. Pécsi Sürgősségi Napok

„Nyomás a térre! – Hősködj velünk!” – flashmob az újraélesztés megtanulásának népszerűsítéséért

Solar Decathlon 2019 - Komoly elismerést kapott a Magyar Fészek+ mintaház

"Négy díjjal is jutalmazta a Solar Dechatlon egyetemi innovációs házépítő világverseny zsűrije a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és az algír Blidai Saad Dahlad Egyetem konzorciumában jegyzett mintaházat, a Hungarian Nest+ projektet.

Baranya megye fenntarthatósága - Nemzetközi workshop

Az Indonéziai Egyetem GreenMetric felmérését koordináló csapatának elnöke és alelnöke - Prof. Riri Fitri Sari és Mr. Junaidi - érkezett július 15-én a Pécsi Tudományegyetemre azzal a céllal, hogy megismerjék a fenntarthatósági törekvések iránt elkötelezett intézmény tevékenységét, és személyesen mutassák be a világ zöld egyetemeit rangsoroló lista múltját, jelenét, jövőjét, a nemzetközi trendeket, a verseny indikátorait, az adatszolgáltatás folyamatát.

Solar Decathlon 2019 - egyetemi építészeti világversenyen a PTE

A Solar Decathlon a világ legjelentősebbé vált nemzetközi építőipari innovációs  versenye, melyen az idei évben a PTE MIK csapata - együttműködésben a Miskolci Egyetem és az algériai Blida egyetem csapataival - is megméretteti magát.

"Passzold vissza Tesó", avagy mobiltelefonnal a csimpánzokért és a gorillákért!

Lapul a fiókban régi mobiltelefon, amit már nem használsz és nincs rá szükséged?

A Környezetvédelmi Világnapon (2019.06.05.) elindítottuk a „Passzold vissza Tesó”, avagy mobiltelefonnal a csimpánzokért és a gorillákért! kampányt.

Hozd el régi mobilodat, dobd be a gyűjtődobozunkba, ezált hozzájárulsz Te is gorilla-populációk élőhelyének megmentéséhez!

Nyilvános tudományos konferencia - SZBKI

A Szentmiklós-hegyi szőlő és a Mária telepi dézsmapince ma a Pécsi Értéktár része, hirdetve a város és tükéi múltjának és jelenének kapcsolódását a szőlőműveléshez és a borhoz. Pécs, a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa polgárainak, és valamennyi érdeklődőnek ezért szeretnék bemutatni az intézet elmúlt 70 évének történéseit egy júniusi programsorozatban. A Tudásközpontban június 1-én nyílik egy történeti kiállítás, aminek megnyitója 15 órakor lesz, és június 30-ig lesz megtekinthető a tárlat.

Esemény dátuma: 
kedd, június 4, 2019

Zéró Emissziós Napok

 Kibírnál egy hetet, pár-, vagy akár csak egy napot autó nélkül?

• Eleged van a tömött autósorokban való várakozásból?

• Bosszant a zaj és a benzingőz?

• Tennél a fenntarthatóbb, egészségesebb környezetért?

• Kedveled az alternatív közlekedési módokat?

• Szívesen ki is próbálnád?

A „Zéró Emissziós Napok” Neked szól!

Hagyd az autót! Vedd elő a bringát, rollert, gördeszkát, tervezz gyalogos útvonalat,

Esemény dátuma: 
csütörtök, május 30, 2019 - szerda, június 5, 2019

"Meddig tartható fenn a fizikai kondíció?" című előadás

70 éves a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet

Rekord látogatószámmal zárult a 13. Dísznövény Kiállítás és Vásár

Idén is kegyes volt az időjárás a természet szerelmeseihez. A hűvös, csapadékos napok után, kifejezetten kellemes volt az idő ahhoz, hogy a növényeket szerető emberek a PTE Botanikus Kertjében nézelődni, sétálgatni, vásárolni tudjanak. Ebben az évben minden eddiginél több, 5000 látogatót vonzott a Botanikus Kert tradícionális tavaszi programja. Nagy sikere volt a Minikert pályázatnak is, melyre 31 pályamű érkezett, és közel kétezren szavaztak az alkotásokra.

„Víz(mű)hiány: nagyvárosi élet szolgáltatás nélkül” videópályázat díjátadása

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK 

A TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem a Zöld Egyetem Program keretében videópályázatot hirdetett a PTE nappali tagozatos hallgatói részére. A pályázat célja a víz világnapjához kapcsolódóan ráirányítani a figyelmet a közműves ivóvíz- és szennyvízszolgáltatás városi életben betöltött, mára teljesen természetessé vált, nélkülözhetetlen szerepére.

13. Pécsi Dísznövény-kiállítás és Vásár a Botanikus Kertben

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a PTE Botanikus Kertjébe mini kertek - dézsa kertek bemutatásával egybekötött "Kertészeti kiállítás és vásár"-ra.

Helyszín: Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertje; Pécs, Ifjúság útja 6.

Időpont: Május 18-19. (szombat és vasárnap) 10-18 óráig.

További információk a plakáton.

Partner nap a kutatáshasznosítás és vállalati kollaboráció jegyében

Partner napot szervez május 8-án szerdán a PTE Gyógyszerésztudományi Kara. A kar 2016. évi megalakulása óta első alkalommal megrendezett esemény célja az egyes intézetekben zajló kutatások bemutatása a vállalkozásoknak, nem kevésbé a piac igényeinek megismerése és új partnerkapcsolatok építése. Magyarország versenyképességének kulcsa a felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek és nem utolsó sorban a vállalkozások innovációs potenciáljának mind jobb kiaknázásában rejlik. Mindezt a 2016.

Esemény dátuma: 
szerda, május 8, 2019

PTE hallgatók a L'Oreal Brandstorm döntőjében

A Pécsi Tudományegyetem hallgatói képviselhetik a magyar-cseh-szlovák régiót a L’Oréal Brandstorm döntőjén Párizsban, miután megnyerték a regionális fordulót. Ötletük egy szilikonból készült, fenntartható, újrahasználható, okos arcmaszk volt, melynek digitális szenzorai az arcbőrt területenként, az arcbőr igényeinek megfelelően hidratálják, míg a hozzá kapcsolódó alkalmazás bőrápolási és sminktanácsokkal is ellátja a felhasználókat.

A jövő közgazdászai Pécsett versenyeztek!

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara adott otthont a XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferenciának 2019. április 11-13. között.

Hosszú idő után újra Pécsett mérhették össze tudásukat az ország fiatal közgazdászai, hiszen utoljára 1995-ben volt erre példa. Az eseményen 44 tagozatban mutatták be önálló kutatásaikat, eredményeiket a hallgatók. A tudományos dolgozatok száma meghaladta a 400-at is.

A PTE ÁOK a Jövő Kórháza kiállításon

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Szimulációs Oktatási Központja, Műveleti Medicina Tanszéke illetve 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központja idén első alkalommal képviseltette magát a Magyar Kórházszövetség XXXI. Kongresszusán.

"A kék gazdaság" - dr. Kiss Tibor egyetemi docens előadása

"A kék gazdaság!" címmel Dr. Kiss Tibor egyetemi docens (PTE KTK Kvantitatív Menedzsment Intézet) tart előadást a PTE Zöld Egyetem és a PTE EK TK Zöld Könyvtár munkacsoport közös szervezésében.

Helyszín: Tudásközpont földszinti konferenciaterme.

A részvétel ingyenes; minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Egészségmegőrzés a kínai gyógyító konyha szellemében c. előadás

Lassan két éve, hogy a kínai dietetika témakörében rendeztünk ismeretterjesztő előadást, így elérkezettnek láttuk az időt, hogy újból e területről invitáljunk meg előadót, ez alkalommal Farkas Viktóriát (becenevén Kicsi Vú), aki az 5 elem konyha szakértője, gasztroblogger (https://5elemkonyha.hu/). A Kicsi Vú által képviselt 5 elem konyha különlegessége, hogy a kínai táplálkozásterápia elméleti alapjait alkalmazza a helyi étkezési szokásokat és elérhető alapanyagokat figyelembe véve.

Esemény dátuma: 
szerda, április 24, 2019

InnoPécs 2019

Az INPUT Program főszervezésében, széles körű szakmai összefogás mellett valósul meg az InnoPécs kiállítás és szakmai konferencia, melynek helyszínét a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara biztosítja. Az esemény célja, hogy pécsi kötődésű sikeres projekteken, vállalkozásokon keresztül bemutassa, Pécs olyan város, ahol jó vállalkozónak lenni és ahonnan nem csupán hazai, hanem nemzetközi sikereket is el lehet érni.

Föld Napja a Zsolnay Negyedben

A PTE Földrajzi és Földtudományi Intézet valamint a Zsolnay Negyed Planetárium közös rendezvénye

A részletes programinformáció ITT elérhető.

Védd a Földet! Öltözz zöldbe!

Helyszín: Pécs, Szántó Kovács J. u. 1/b. A főbejárati portánál.

Minden zöldbe öltözött vagy zöld ruhadarabot/kiegészítőt viselőegyetemi polgárt szeretettel várunk a fenti időpontban és helyszínen.

Részletek a csatolt plakáton!

 

Megélünk vagy túlélünk?

A nemzetközi kereskedelemről zöld szemmel. 

Műhelybeszélgetés az Unió előtt álló feladatokról az európai parlamenti választások kapcsán. 

Időpont: 2019/04/16, 14 óra

Helyszín: Z/018. terem

PTE Állam- és Jogtudományi Kar

 

 

 

Virtuális Erőmű Program kerekasztal-beszélgetés és szándéknyilatkozat aláírás

Időpont: 2019. 04.10. szerda 13.00-15.00

Helyszín: Rektori Hivatal, Szenátusi terem (7622 Pécs, Vasvári Pál u. 4.)

Háttér:

Bringás reggeli az EGSC és a HÖK szervezésében

Ismét Biciklis reggelit szervez az EGSC és a HÖK április 09-én, reggel fél 8-tól az orvoskar főbejáratánál. A kerékpárral érkezőket megvendégelik egy kávéval és egy péksüteménnyel.

Az első 200 kerékpáros egy kis ajándékot kap. A legszerencsésebb hallgatók pedig értékes meglepetések közül nyerhetnek. (Még néhány sisakot is ki fogunk sorsolni tombolán!)

Föld Napja a Tettyén

Helyszín: Tettye tér (romok környéke)

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt szombaton, a Föld Napja rendezvényen, a PTE sátornál!

Az eseményről részletesen az alábbi oldalakon tájékozódhat: Duna-Dráva Nemzeti Park és Facebook.

A programon való részvétel ingyenes!

XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia

„Tudományfesztivál”: OTDK a Pécsiközgázon

 A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara ad otthont a XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferenciának 2019. április 11-13. között.

A programmal kapcsolatos bővebb információ a sajtóközleményekben olvasható.

Esemény dátuma: 
csütörtök, április 11, 2019 - szombat, április 13, 2019

TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár nyolcadik alkalommal valósult meg. 2019. március 18-24. között a szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban „nagytakarítottak” a TeSzedd! önkéntesei. Tapasztalatok azt mutatják, hogy aki részt vesz ilyen jellegű szemétgyűjtési akcióban, a későbbiekben sokkal jobban odafigyel környezete tisztaságára, sokkal érzékenyebbé válik a természeti erőforrások megőrzésére, védelmére.

Európa Fája 2019-Diadalt aratott a pécsi mandulafa!

A február 28-án lezárt szavazás eredményét március 19-én ismertették Brüsszelben: 45 132 szavazattal a pécsi mandulafa lett az Európai Év Fája. Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni azoknak a PTE polgároknak, akik szavazatukkal támogatták e nemes versenyben városunk egyik büszkeségét.

PTE Innovációs Nap

Március 20-án immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Pécsi Tudományegyetem a népszerű Innovációs Napját. A rendezvény fókuszában az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma áll, valamint befektetők előtt mutatkozik be számos egyetemi innovatív technológia. Az eseményen előadást tart Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

Esemény dátuma: 
szerda, március 20, 2019

Green workshop 2

Rendezvényünk fő célja, hogy a magyarországi környezettudatos egyetemek részvételével lehetőség nyíljon a fenntarthatóságra és a fenntartható gazdálkodásra vonatkozó legjobb gyakorlatok, új megközelítések megismerésére.

Időpontja: 2019.03.13. 10:00 – 15:00 óra

Helyszíne: Szántó irodaház, Szekcióterem (7633 Pécs, Szántó K. J. u. 1/b.)

Green workshop 2

Helyszín: 7633 Pécs, Szántó Kovács J. u. 1/b; Szekcióterem

Rendezvényünk fő célja, hogy a magyarországi környezettudatos egyetemek részvételével lehetőség nyíljon a fenntarthatóságra és a fenntartható gazdálkodásra vonatkozó legjobb gyakorlatok, új megközelítések megismerésére.

Esemény dátuma: 
szerda, március 13, 2019

Aranyérmes lett a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet bora

Minden eddiginél több, összesen 559 nevezés érkezett a XVIII. Országos Syngenta Borversenyre. Az aranyak közel harmada a Pannon borrégióba került, de az egyetlen pécsi aranyérmet a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Summa Merlot 2017 bora hozta el.

Nemzetközi Est 2019

Március 9-én rendezi az Angol-Német Hallgatói Önkormányzat a Nemzetközi Estet, amire több, mint 3500 vendéget várnak.

Immár hivatalosan is energiahatékony intézmény a PTE

A Pécsi Tudományegyetem, első hazai egyetemként csatlakozott az Európai Unió által a három legjobb fenntartható fejlődési témájú energiahatékonysági program egyikének nyilvánított Virtuális Erőmű Programhoz (VEP). A program keretében az egyetem vezetői szerda délután az „Energiahatékony Intézmény”, valamint az „Energiatudatos Iskola” díjakat vehették át a Parlamentben.

Pollack Expo - A jövő két napra Pécsre érkezik

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara által szervezett pécsi rendezvény idén is két napon, február 28-án és március 1-jén 100 előadással, 120 kiállítóval várja a műszaki, illetve a mérnöki tudományok újdonságai és megoldásai iránt nyitott egyetemi hallgatókat, a gyakorló szakembereket és a nagyközönséget.

A programról bővebben a sajtóközleményben olvashat!

Esemény dátuma: 
csütörtök, február 28, 2019 - péntek, március 1, 2019

Német Szövetségi Környezetvédelmi Alapítvány ösztöndíjpályázat

A Deutsche Bundesstiftung Umwelt (DBU) Német Szövetségi Környezetvédelmi Alapítvány ösztöndíjpályázatot hirdet németországi szakmai gyakorlat végzésére.

Az ösztöndíj időtartama és célja:

A pécsi havihegyi mandulafa az Európa fája versenyen

A 2018. Év Fája verseny győztese, a pécsi havihegyi mandulafa indul az idei Európa Fája megmérettetésen. 2019.02.01-től (péntek) szavazhtunk rá, hogy ismét előkelő helyen végezhessen:

https://www.treeoftheyear.org/home.

Bővebben ITT olvashatsz az eseményről.

 

Témaindító kerekasztal beszélgetés

Az „Oktatás és Kutatás” szektorban történő további fejlődés érdekében témaindító kerekasztal beszélgetésre invitáljuk a Zöld Egyetem Programban résztvevőket. A megbeszélés célja, hogy áttekintsük a hallgatók bevonásának és aktív részvételének lehetőségeit a Zöld Egyetem Program keretében, valamint Fenntarthatóság kérdéskörben 2019. tavasszal megrendezésre kerülő workshop részleteit.

Helyszín: Pécs, Szántó Kovács János u. 1/b IV.em. 413. tárgyaló

Esemény dátuma: 
csütörtök, január 24, 2019

A szűk elitben a PTE a világ zöld egyetemeit rangsoroló listán

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) idén a 140. helyre került a regisztrált 719 egyetem között a világ környezettudatos felsőoktatási intézményeit rangsoroló listán. A tavalyi eredményhez képest ez 39 pozíciónyi előrelépést jelent a pécsi egyetem számára, és ezzel a második „legzöldebb” magyar egyetem az összevetés szerint.

Trópusok a télben - a PTE Botanikus kertben

A Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjének üvegházai trópusi hangulattal várják december 27-28-án 10-14 óra között a családokat és a kedves érdeklődőket. A melegházakban színpompásan virágoznak a papagájvirágok, a broméliák, megtekinthetik a kakaófa különleges termését, melyet már 3500 éve fogyasztottak a dél-amerikai indiánok.

MÓDOSÍTVA!Európai Hulladékcsökkentési Hét - "A hulladék" témakörben szervezett előadások

A mai napra (2018.11.22. 17.00-18.00 órára) „Hulladék” témakörben meghirdetett előadás témahasonlóság okán összevonásra került a jövő hét csütörtökre szervezett alábbi előadással.

Megértésüket előre is köszönjük és várjuk Önöket a jövő heti előadásra!

HUB Collaborations Innovációs napok Pécsett

2018. november 19-20. között a Pécsi Tudományegyetem több szervezeti egysége által megálmodott nemzetközi rendezvénynek ad otthont Pécs városa, amelyhez egy új kezdeményezésben részt vevő kereskedelmi és iparkamarai partnerek is csatlakoznak, lehetőséget teremtve az országhatárokon átívelő kutatási-, oktatási, valamint üzleti kapcsolatok megalapozásához.

A programsorozat részletei a http://zoldegyetem.pte.hu/hu/sajtokozlemeny linken elérhetők.

Esemény dátuma: 
hétfő, november 19, 2018 - kedd, november 20, 2018

Európai Hulladékcsökkentési Hét - "A hulladék" témakörben szervezett előadások

Helyszín: Pécs, Szántó Kovács János u. 1./b - Aula

17.00-17.30: dr. Gerencsér Gellért: Hulladékok egészségtana, avagy a hulladékok veszélyei az emberi egészségre

17.30-18.00: dr. Radvánszky Bertalan: Zöld Egyetem Program: Fenntarthatóság – Környezettudatosság – Jövő

Esemény dátuma: 
csütörtök, november 22, 2018

Európai Hulladékcsökkentési Hét - Önkéntes lakossági lejárt gyógyszerek leadása

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét programsorozatának keretében meghirdetett önkéntes lakossági lejárt gyógyszerek leadása az UNIV Gyógyszertár szakmai közreműködésével.

A leadás időpontja 2018. november 20-án 7.30-9.30 között, 3 gyűjtőponton:

Pécs, Szántó Kovács János u. 1/b

Pécs, Rákóczi út 80. 

Pécs, Ifjúság útja 6.

Esemény dátuma: 
kedd, november 20, 2018

Európai Hulladékcsökkentési Hét - Önkéntes lakossági elektromos és elektronikai hulladék leadás

Önkéntes lakossági elektromos és elektronikai hulladék leadás a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével: 2018. november 19-én 7.00-10.00 óra között, 2 gyűjtőponton:

Szántó Irodaház 7.00-8.30

Rákóczi út 80.: 9.00-10.00 telephelyen kijelölt parkoló

Esemény dátuma: 
hétfő, november 19, 2018

Európai Hulladékcsökkentési Hét - Papír felhasználás csökkentése, újrahasznosított papír használata

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében tervezett programsorozat részeként a papírfelhasználás csökkentése és az újrahasznosított papír bevezetése 2018.11.17-től. Melynek részeként az Egyetemi Nyomda által, az egyetemi munkatársak részére készítendő névjegykártya újrahasznosított papírból történő készítésének bevezetése, továbbá a kétoldalas nyomtatás beállítása központilag, alapértelmezettként.

Esemény dátuma: 
szombat, november 17, 2018

Európai Hulladékcsökkentési Hét 2018.11.17-25.

Az „Európai Hulladékcsökkentési Hét” egy minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés, amelynek lényege, hogy önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék-mennyiség csökkentésének, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A különböző ötletek megvalósítását a programban részt vevő országok mindegyikében egy szervezet koordinálja, mint Szervező, amely Magyarországon az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

VII. Szentágothai Nap

Szeretettel meghívunk minden kedves érdeklődőt 2018. november 12-én 10.00 órától a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont VII. Szentágothai Nap ünnepségére.

A rendezvényen előadást tart Dr. Bíró Tamás, egyetemi tanár: Chili, Cannabis, Forrest Gump címmel. Immáron ötödik alkalommal átadásra kerül a Szentágothai Díj és a junior Szentágothai Díj. A díjazottak érdekes előadással mutatják be munkásságukat.

A program részeként kerül sor a Szentágothai János Kutatóközpont Tehetségtámogató Program résztvevőinek záróbeszámolójára is.

Esemény dátuma: 
hétfő, november 12, 2018

Európai Hulladékcsökkentési Hét

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét egy minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés. Ennek keretében lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

Esemény dátuma: 
szombat, november 17, 2018 - vasárnap, november 25, 2018

"Csomagolásmentes Ünnepek" akció

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét egy minden év november utolsó hetében megrendezett kezdeményezés. Ennek keretében lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

Felsőoktatási együttműködés a kutatási eredmények hasznosításában

Sajtóközlemény

Felsőoktatási együttműködés a kutatási eredmények hasznosításában

Hét hazai egyetem részvételével alakult meg az Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórum, mely az intézményekben zajló innovációs folyamatok erősítését tűzte ki célul.

"Ősz a Botanikus Kertben"

A Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertje „Ősz a Botanikus Kertben” címmel rendkívüli nyitva tartással várja az érdeklődőket november 2-3-án, 10-16 óra között. A parkban megcsodálhatják az ősz csodálatos lombszíneit, a cserjék díszítő termését, valamint az üvegházakban már termőre fordult citrusokat, a kakaó és kávéfákat.  Kínálatunk - a látnivalókon túl - növényértékesítésre, szaktanácsadásra, illetve fotózási lehetőség nyújtására is kiterjed.

Esemény dátuma: 
péntek, november 2, 2018 - szombat, november 3, 2018

"Ősz a Botanikus Kertben"

IZGALMAS ŐSZI TERMÉSZET

A Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertje „Ősz a Botanikus Kertben” címmel rendkívüli nyitva tartással várja az érdeklődőket november 2-3-án, 10-16 óra között. A parkban megcsodálhatják az ősz csodálatos lombszíneit, a cserjék díszítő termését, valamint az üvegházakban már termőre fordult citrusokat, a kakaó és kávéfákat.  Kínálatunk - a látnivalókon túl - növényértékesítésre, szaktanácsadásra, illetve fotózási lehetőség nyújtására is kiterjed.

Ökofalvak Magyarországon - Zöld Egyetem előadás

Helyszín: PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont; Pécs, Universitas u. 2/A

Információ: Nagyné Simon Csilla; simon.csilla@lib.pte.hu; 72/501-500/28057

Az előadásról bővebben a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont oldalán olvashat.

A programon készült fotókat megtekintheti a GALÉRIA menüpont alatt.

 

Esemény dátuma: 
csütörtök, október 25, 2018

City development concept plans

A Városműhely Kutatócsoport szervezésében 2018.04.09-én hétfőn Építész mesterszakos , Osztatlan építész és Építőművész mesterszakos hallgatóink egy konferencia keretében mutatják be féléves terveiket, és készítenek egy bemutatkozó kiállítást a Boszorkány utcai Aulában. A konferencia témája egy Horvát-Magyar együttműködés keretében megvalósuló közös várostervezési projekt, Horvát-Magyar helyszínekkel.

Részletes program információ a PTE MIK oldalán.

Esemény dátuma: 
hétfő, április 9, 2018

"Tiszta környezetért" - Önkéntes akció a Pécsi Tudományegyetemen

A tavalyi TeSzedd eseményhez hasonlóan idén is sor kerül szemétgyűjtési akcióra, 2018. október 10-én, 6 gyűjtési ponton (Szántó Irodaház, 1-es Gyakorló, 2-es Gyakorló, Rókus u. – HPI, KTK-Tanárképző Központ, ÁOK Dékáni Hivatal), több, mint 200 fő önkéntes részvételével. Az idei évben a Debreceni Egyetem által szervezett X. Jubileumi Nagytakarítás programhoz bekapcsolódott a Pécsi Tudományegyetem is.

Az eseményen készült fotók a Galériában megtekinthetőek.

Esemény dátuma: 
szerda, október 10, 2018

IV. Pécsi Érték Kiállítás és Vásár

2018. 09.28 – 10.02. (péntek-kedd) között megrendezésre kerül a IV. Pécsi Érték Kiállítás és Vásár az Árkád bevásárlóközpontban. Ebben az évben a PTE több szervezeti egysége, valamint néhány program is – mint Pécs értékei – képviseli egyetemünket. Egyik ilyen a Zöld Egyetem Program, melynek célja bemutatni, hogy a környezettudatosság (vagy annak hiánya) miként befolyásolja Földünk és az emberiség jövőjét, továbbá, hogy a PTE milyen programokkal, akciókkal, kurzusokkal, kutatásokkal és publikációkkal tesz egy fenntartható és élhető jövő érdekében.

Esemény dátuma: 
péntek, szeptember 28, 2018 - kedd, október 2, 2018

Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont - Jubileumi egyetemtörténeti tanulmánykötet bemutató

Helyszín: Tudásközpont, 0.szint, konferenciaterem (Pécs, Universitas u. 2/a)

A rendezvényt köszönti: Dr. Berke Gyula rektorhelyettes

A kötetet bemutatja: Dr. Fischerné Dr. Dárdai Ágnes főigazgató (PTE EK TK)

 

Esemény dátuma: 
csütörtök, március 1, 2018

Nyitott Egyetem

Szeretettel várjuk Önöket a Pécsi Tudományegyetem 25 éves Universitas Televíziójának megújult Nyitott Egyetem című programsorozatának következő, októberi előadására.

Az előadás ingyenes.

Modern Városok Program egyetemfejlesztési projektjei a Design Pécsen - ünnepélyes megnyitó

Modern Városok Program egyetemfejlesztési projektjei a Design Pécsen – ünnepélyes megnyitó

A Design Pécs rendezvénysorozat részeként október 3. és 22. között a Modern Városok Program keretén belül megvalósuló egyetemfejlesztési projektekről készült interaktív összeállítást láthatnak az érdeklődők. A Program már tervezési szakaszában is jelentős kreatív energiákat mozgatott meg, a cél ezen eredmények bemutatása. Az építkezések javában zajlanak, és már most látszik, hogy mitől lesz egyedi és megnyerő az Egyetem kínálata.

Esemény dátuma: 
szerda, október 3, 2018

IV. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferencia a Pécsi Tudományegyetemen

Helyszín: PTE Szentágothai János Kutatóközpont (Pécs, Ifjúság útja 20.)

A programokról és a konferenciáról a részleteket az érdeklődők megtalálják a konferencia folyamatosan frissülő honlapján: http://conference.pte3d.hu/bioprinting/

 

Esemény dátuma: 
péntek, október 5, 2018

Nyitott Egyetem - Dr. Erdős Katalin és Dr. Bedő Zsolt előadása

Az előadás helyszíne: Pécs, Szántó Kovács János u. 1/B aula

Témája:

Dr. Erdős Katain: Vállalkozó kutató – Álom vagy rémálom?

Dr. Bedő Zsolt: Jöhet a PTE-ről a következő Facebook?

Oktatóink, Erdős Katalin és Bedő Zsolt 2018. szeptember 25-én a vállalkozói lét rejtelmeibe, valamint annak kihívásaiba és lehetőségeibe vezetik be a kedves érdeklődőket a 25 éves PTE Universitas Televízió megújult Nyitott Egyetem című programsorozatának keretein belül.

Esemény dátuma: 
kedd, szeptember 25, 2018

Gyógyszerésztudományok Fóruma

A program helyszíne: PTE Szentágothai János Kutatóközpont B001 előadóterem

Témája:

Prof. Nyitrai Miklós (PTE ÁOK Biofizikai Intézet): A miozin16b szerkezete és működése egy biofizikus szemével.

Prof. Gyulai Rolland (PTE KK Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika): A bőr szerkezeti és működési sajátosságai - a bőrgyógyászati terápia oldaláról.

Esemény dátuma: 
csütörtök, április 12, 2018

Gyógyszerésztudományok Fóruma

A program helyszíne: PTE Szentágothai János Kutatóközpont B001 előadóterem

Dr. Dávid Ádám (EGIS Gyógyszergyár Zrt.): Mitől szendvics a tabletta? Kirándulás a többrétegű tabletták világába.

Dr. Fittler András (PTE GYTK Gyógyszerészeti Intézet): Online forgalmazott hamis/illegális gyógyszerek kiszűrését és a beteg és fogyasztói biztonság növelését célzó tapasztalat és attitűd vizsgáló anonim kérdőíves felmérés eredményei.

Esemény dátuma: 
csütörtök, április 5, 2018

Teddy Maci Családi Nap

Az esemény helyszíne: PTE ÁOK Dr. Romhányi György Aula.

A Teddy Maci doktorok segítségével a gyermekek játszhatnak a Teddy kórházban, Teddy műtőben, Teddy fogászaton, Teddy gyógyszertárban. Mindemellett ellátogat hozzánk Figura Ede, zenés műsorával (10:30), arcfestők várják a látogatókat, valamint lehetőség lesz mentő-, tűzoltó és rendőrautó megtekintésére is.

Esemény dátuma: 
szombat, április 7, 2018

Békés forradalom - a globalizációkritikus mozgalom története

Előadó: Dr. Glied Viktor, a PTE BTK Társadalmi Kapcsolatok Intézete Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszék egyetemi adjunktusa.

Helyszín: Tudásközpont, Konferenciaterem (Pécs, Universitas u. 2.)

Időpont: 2018. szeptember 27. csütörtök 18 óra

Kertvezetők szakmai találkozója

2018.09.06-07. között a pécsi egyetem Botanikus Kertje adott otthont a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége szakmai találkozójának.

Csomagolásmentesen - Fotópályázat

Készíts fényképeket arról, hogy mit teszel a csomagolásmentesség érdekében! Piknikezéskor használj kulacsot, uzsonnás dobozt! Vond be ismerőseidet is, és ez a hét teljen a környezettudatosság jegyében, éljetek bárhol a világban! 2018.10.07-ig töltsd fel az erről készült fotót az alábbi linken! A legkreatívabb 3 fotós csomagolásmentes ajándékot kap!

FOTÓFELTÖLTÉS

Fuss a rákgyógyításért!

Fussunk együtt, egymásért!

2018. szeptember 8-án – immár 10. alkalommal – ismét megtelik a Széchenyi tér segítő szándékú futókkal.

Gyere velünk Te is, és a jó cél érdekében töltsünk el egy újabb sportos délelőttöt Pécs történelmi belvárosában!

A távot (3 km) futva, kocogva, akár sétálva is megteheted, hiszen itt nem a teljesítmény, hanem a részvétel a fontos.

"Fuss a rákgyógyításért!" kiállítás

A Dunántúli Postás Sportegyesület (DPSE) kiállítást szervez a Pécsi Postapalotába abból az alkalomból, hogy immár tíz éves hagyomány lett a baranyai megyeszékhelyen a rendkívül népszerű, jótékony célú esemény, a „Fuss a Rákgyógyításért”. Az eddigi kilenc évre tekint vissza a szerdán 9.30-kor a Pécsi Postapalotában ünnepélyes keretek között megnyitandó kiállítás.

Esemény dátuma: 
szerda, szeptember 5, 2018

PTE Műszaki és Informatikai Kar Tanévnyitó Ünnepsége

Helyszín: PTE Műszaki és Informatikai Kar, Boszorkány út 2. A010.

Program

A kar vezetőinek bemutatása

Az elsőéves hallgatók ünnepélyes eskütétele

Dr. Miseta Attila rektor úr ünnepi beszéde

Dr. Medvegy Gabriella dékán asszony ünnepi beszéde

Prof. Wang Tie (Central Academy of Fine Art, Peking, Kína), a PTE Doctor et Honoris Causa professzorának köszöntője

Gelencsér Lajos, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatójának köszöntője

Esemény dátuma: 
hétfő, szeptember 3, 2018

Látogatás az Eperfás úti szelektív válogatóban

2018. május 30-31-én a munkatársak számára látogatást szerveztünk a BIOMARK 2000 Kft. szelektív válogató üzemébe, Pécsett az Eperfás útra. A munkatársak betekintést nyerhettek a hulladékkezelés kulisszái mögé, mi történik azzal a hulladékkal, amit mi összegyűjtünk.

"Let's Go Green!" Zöld könyvtári konferencia

A konferencia célja, témája:

A „zöld és fenntartható könyvtárak” egy új ága a könyvtárosságnak, aminek az a célja, hogy oktassa a használóit, valamint bemutassa és népszerűsítse a fenntartható fejlődést, az alternatív energiát, a zöld technológiát és az innovációkat.

"Let's Go Green!" Zöld könyvtári konferencia

A „zöld és fenntartható könyvtárak” egy új ága a könyvtárosságnak, aminek az a célja, hogy oktassa a használóit, valamint bemutassa és népszerűsítse a fenntartható fejlődést, az alternatív energiát, a zöld technológiát és az innovációkat.

Helyszín: Zagrab/Birjuni, Horvátország

Esemény dátuma: 
csütörtök, november 8, 2018 - szombat, november 10, 2018

A PTE is indul a legtöbbet bicikliző egyetem címért - FRISSÍTVE!

Egyetemünk csatlakozott az Academic Bicycle Challenge programhoz, melynek keretében szeptember 1. és 30. között részt vett egy nemzetközi megmérettetésben. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a kerékpáros közlekedésre és a környezettudatosságra.

Okospad a BTK-n

Napelemmel működő okospad várja a PTE-s hallgatókat

Rajz- és fotókiállítás a Tudásközpontban

A PTE gyakorló iskolák diákjai és az óvoda gyermekei részére meghirdetett rajz- és fotópályázat díjazott alkotásai 2018. 07.16 - 07.27. között személyesen is megtekinthetőek a Dél-dunántúl Regionális Könyvtár és Tudásközpont földszintjén kihelyezett kiállításon.

Esemény dátuma: 
hétfő, július 16, 2018 - csütörtök, július 26, 2018

Rajz- és fotókiállítás a Tudásközpontban

A Zöld Egyetem és a Föld napja alkalmából, a PTE gyakorló iskolák diákjai és az óvoda gyermekei részére meghirdetett rajz- és fotópályázat díjazott alkotásai 2018. 07.16 - 07.26. között személyesen is megtekinthetőek a Dél-dunántúl Regionális Könyvtár és Tudásközpont földszintjén kihelyezett kiállításon.

Az alkotások továbbra is elérhetőek a http://zoldegyetem.pte.hu/hu/galeria linken.

PTE MIK alapkőletétel

Építészeti kísérlet is a pécsi műszaki kar fejlesztése

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) oktatási területe két, összességében 1477 négyzetméteres acélszerkezetű csarnokkal bővül a Modern Városok Program keretből.

PTE 2067 - Előtted a jövő

Robotok, nanorobotok, gaming piac, nyomtatott szobrok, online gyógyszerészek, rovardzsúz, Brain-Machine-Interface, streaming, űrvárosok, startup, insurtech...

Az egyetem, mely 2017-ben, alapításának 650. évfordulóját ünnepelve visszatekintett a múltba, 2018-ban már a következő 50 évben várható fejlődést, lehetőségeket, életkörülményeket, változásokat vetíti elő a jövőkonferencián, a különböző témák jeles szakértőinek előadásában.

Esemény dátuma: 
csütörtök, június 7, 2018

Elkészült Magyarország első esőkertje a Pécsiközgázon!

Pásztor Zsófia, kerttervező vezetésével a Kék Gazdaság Nyári Egyetem keretén belül gyönyörű, önfenntartó mintakert épült a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának épülete mellett. Bár kevesen tudják, de a városokban az aszfalton, a járműveken, a tetőkön szennyező anyagok ülepednek meg, amelyeket a talajba mos az eső. E felületek gyorsítják is a víz lefutását, és városi áradásokat okoznak.

Trash Art Magyarország 2018 legjobb alkotásai

A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál záró napján, május 27-én ünnepélyes keretek között kihirdették az idei Trash Art Magyarország szoborpályázat győzteseit. Az amatőr kategóriában a PTE Művészeti Karának csapata bizonyult a legjobbnak!

Nemdohányzók Világnapja

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kezdeményezésére 1987 óta május 31. hivatalosan is a nemdohányzók világnapja.

"A dohányzás korunk legelterjedtebb szenvedélybetegsége. Nem csupán a felnőttek, de a fiatalok is egyre többen váltak, illetve válnak a dohányzás rabjaivá: minden ötödik tízéves már elszívta az első cigarettáját. A 13 évesek között 50 százalékos az arány, 10 kezdő középiskolásból pedig már 7 cigarettázott." (MKT)

Esemény dátuma: 
csütörtök, május 31, 2018

A vízminőség újszerű vizsgálatainak európai szakértői találkozója Pécsett

2018. június 12. és 14. között több mint 30 országból érkeznek vizeink vizsgálatával, a vízminőség értékelésével foglalkozó kutatók, döntéshozók és ipari partnerek Pécsre, hogy a DNAqua-Net Cost Action projekt előrehaladását és eredményeit megvitassák.

Bővebb információ: http://dnaqua.net/ és  http://www.cost.eu/COST_Actions/ca/CA15219

Az esemény helyszíne: Szentágothai János Kutatóközpont (Pécs, Ifjúság útja 20.)

Esemény dátuma: 
kedd, június 12, 2018

Botanikus kerti programajánló 2018

A PTE Botanikus Kert 2018-ra tervezett programjai ITT megtekinthetők.

Van hozzá energiád?

Vitafórum a PTE az aktív állampolgárokért, a Greenpeace és az Energiaklub szervezésében. Szólj hozzá, mert TE is érintett vagy!

Helyszín: Tudásközpont, Universitas u. 2/A

Időpont: 2018. 03.19. 15 óra

A belépés díjtalan.

Green Workshop 2018

A Pécsi Tudományegyetem elérkezettnek látta az időt, hogy egy workshop keretében lehetőséget adjon a magyarországi környezettudatos egyetemek (Szegedi Tudományegyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Szent István Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Óbudai Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Miskolci Egyetem) a legnagyobb pécsi munkáltatók, szolgáltatók,

Családi programok a Botanikus Kertben

A Pécsi Tudományegyetem Botanikus kertje iskolásoknak szóló foglalkozásokkal, interaktív ismeretterjesztő előadásokkal, irodalmi és botanikai sétával, koncerttel, tai chi bemutatóval, illetve a Családok Évéhez kötődően családi programokkal várja az érdeklődőket a Történeti kertek, kastélyparkok napja alkalmából.

Esemény dátuma: 
péntek, június 1, 2018 - szombat, június 2, 2018

Nagyszülők napja az oviban

A PTE óvodában lezajlott a Családok Éve alkalmából rendezett első program, a „Nagyszülős délelőtt”, mely egyben az egészségmegőrzés és a környezeti fenntarthatóság jegyében is telt. Változatos és színes programokkal készültek az óvoda dolgozói, volt közös virágültetés, sütemény készítés, kézműves foglalkozás, társasjáték, focizás és homokvár építés.

12. Pécsi Dísznövény Kiállítás és Vásár

A 2018.05.12-13-án rendezett Pécsi Dísznövény Kiállítás és Vásár közel négyezer látogatót vonzott a PTE Botanikus Kertjébe. Azok, akik nem tudtak részt venni az eseményen, ízelítőül néhány, a kiállításon készült fotót láthatnak a Galéria menüpont alatt.

 

PhotoSynth

photoSynth

Önellátó elektronikus művészeti szimpózium

Pécs, 2018. június 13-16.

Iskolaudvar zöldítés

A Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnázium Általános Iskolája (I. gyakorló) tanárai és diákjai az iskolaudvar zöldítésébe kezdtek. Céljuk, hogy az újrahasznosítás jegyében pet palackok felhasználásával környezetüket zöldebbé varázsolják. Az akcióról készült fényképek megtekinthetők a galéria menüpont alatt „Az I. gyakorló zöldítése” címmel.

Föld Napja vetélkedő a Deák suliban

Az idei Föld napja megemlékezést 2018. április 24-én rendezték meg a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Óvoda Deák Ferenc Gimnáziuma és Általános Iskolája tagintézményében, melynek idei különlegessége, hogy a délutáni vetélkedőkre meghívták az összevont intézmény másik tagintézményének felső tagozatos vendégcsapatait is.

Föld Napja a Tettyén

Évek óta hagyomány már, hogy Pécsett a Tettyén színes forgatag vár mindenkit a Föld Napja alapeszméje szellemében, idén április 21-én, 10.00 és 15.00 óra között. Ezúttal az esemény házigazdái közt volt a PTE Botanikus kertje is.

Trash Art

"A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kísérőprogramjaként idén másodszor valósul meg a Trash Art Magyarország verseny Gödöllőn, mely művészetis, műszakis, vagy agrár területen érdekelt hallgatóknak, illetve kiforrott művészcsoportoknak kínál lehetőséget arra, hogy környezettudatosság témakörben alkotásokat hozzanak létre, kizárólag újrahasznosítható alapanyagokból. A beérkezett pályaművekből készítendő kiállítás célja az átlagember téma iránti érzékenyítése." (UnivPécs)

Szuperzöld!

Örömmel tájékoztatunk Mindenkit, hogy a Zöld Egyetem program jegyében az UnivPécs mostantól környezetbarát papíron jelenik meg (PEFC).

Bringás Reggeli az ÁOK-n

Az idei évben is megrendezésre került az EGSC és a PTE ÁOK HÖK szervezésében, a már hagyománnyá vált biciklis reggeli, ahol az első 150 ÁOK-s hallgatót reggelivel vártak. Az eseményen készült fotókat megtekinthetitek a Galéria menüpont alatt.

Green Workshop

Az elmúlt évben 9 magyar egyetem mérette meg magát, és került fel a világ környezettudatos felsőoktatási intézményeit rangsoroló Zöld Egyetem Program nemzetközi listára, melyet a University of Indonesia állított össze. Ehhez kapcsolódóan a Pécsi Tudományegyetem Green Workshop lebonyolítását tervezi.

Esemény dátuma: 
szerda, május 23, 2018

Közlekedési Kultúra Napja

Jubileumi Liget avatás

"Ősszel 650 fát ültettek el a jubileum jegyében a Tüskésrétre. A fácskák megeredtek, kizöldültek, sőt, információs felületekkel gazdagodtak: több mint 110 darab kis „emlékművet” is elhelyeztek a ligetben, amiken például a Pécsen tanuló nemzetközi hallgatók szülőhazáinak nevei szerepelnek. Az új avatás április 20.-án zajlott le."(Univ Magazin)

Öltözz zöldbe! Szántó Irodaház

Az akció keretében 2018. április 25-én (szerdán) 10.00 órakor a zöldbe öltözött, zöld ruhadarabot vagy kiegészítőt viselő munkatársak részvételével közös fényképet készítünk. Továbbá a kulcsar.tunde@pte.hu e-mail címre várjuk a témában készült szelfiket, melyekből a legjobbakat közzétesszük a weboldalunkon, valamint néhányat a Kancellári Hírlevélben és online felületeken is megjelentetünk.

Esemény dátuma: 
szerda, április 25, 2018

Kutyabaj!

Napjaink felgyorsult világában egyre hangsúlyosabb szerepet kap a tudatos egészséges életmódra való törekvés és az arra való nevelés. Ami régebben természetes volt, a jó levegő, az elegendő mozgás, a megfelelő táplálék, manapság egyre nehezebben elérhető.

Védd a Földet! Öltözz zöldbe!

Kedves Kollégák!

A PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont a "Föld napja" (2018. április 22.) alkalmából másnap, 23-án csatlakozik a "Védd a földet! Öltözz zöldbe!" összegyetemi akcióhoz, amit HÉTFŐN, ZÖLD RUHADARAB VISELÉSÉVEL JUTTATUNK KIFEJEZÉSRE.

Járgányra fel!

Szeptember végén került sor az ÁOK-n a "Bringás reggeli" rendezvényre. A biztonságos, szabálykövető közlekedésre való felhíváson túl, a közös reggeli célja az olcsóbb, tisztább közlekedési mód népszerűsítése is volt. A nyári hónapokban biciklis fejlesztések történtek a campus területén, új kerékpártárolókat helyeztek ki a hallgatók és a munkatársak örömére.

Elektromos autó

Egyetemünk gépkocsiparkjának autói közül viselnek többen jubileumi és a Modern Városokhoz kapcsolódó dizájnt, így országszerte viszik hírét a jubileumi ünneplésnek és a Modern Városok nagyszabású programjának.

TeSzedd!

A PTE az akcióval csatlakozik a nemzetközi takarítási világnaphoz.  Az esemény célja idén is a tisztább és egészségesebb környezet kialakítása, az illegálisan közterületekre helyezett szemétkupacok eltüntetésével. Emellett a környezettudatos gondolkodásmód erősítése is cél, valamint a munkatársak, hallgatók, tanulók körében népszerűsíteni az önkéntességet, amelynek jelentős közösségépítő szerepe is van.

Jubileumi liget

Az Ökováros-Ökorégió Alapítvány a BIOKOM NKft-vel együttműködve 6 éve szervezi a városi faültetési programot minél szélesebb társadalmi rétegek bevonásával. Ebben az évben a városi faültetési program helyszíne a Tüskésréten kialakításra kerülő Tudásliget (Jubileumi-liget), a PTE alapításának 650. évfordulójának kapcsán. A közösségi faültetés elsősorban egyetemi hallgatók és oktatók bevonásával történik.

Újabb napelemek a PTE épületein

SAJTÓKÖZLEMÉNY                                

Öltözz zöldbe!

Az elmúlt években számos „zöld gondolat” jegyében született ötlet és program népszerűsítette a környezettudatos magatartást egyetemünkön. Az eddigi zöld tevékenységek továbbgondolásaként a PTE meghirdette az április 22-i Föld Napja alkalmából a Védd a Föld bolygót! Öltözz zöldbe! akciót, melynek keretében 2017.

Partnereink