Októberi "Zöld Gasztro" a PTE Zöld Egyetem Program szervezésében

Kedves Egyetemi Polgár!

Szeretettel ajánljuk figyelmébe a PTE Zöld Gasztro programsorozatot a vegetáriánus október jegyében!

„Azzá leszel, amit eszel! – gondolatok a táplálkozás és a fenntarthatóság kapcsolatáról”címmel tart előadást Szabó Zoltán, a PTE ETK Élelmiszer és Táplálkozástudományi Tanszékének tudományos segédmunkatársa az alábbi témában:Mind a növekvő tudományos ismeretek, mind saját tapasztalataink szerint is egyre világosabb, hogy a fenyegető ökológiai válság sürgető változtatásokat kíván meg mindenkitől a globális környezeti katasztrófa túlélése kapcsán. Annak ellenére, hogy viszonylag kevesebbet hallunk felőle, az étrendi választásaink igen jelentős részben gyakorolnak hatást környezetünk állapotára is. Az előadás célja annak bemutatása, hogy milyen módon kapcsolódnak össze az egészséges étrend jellemzői egy ökológiailag kedvezőbb étrendi mintázattal.

Az előadás helyszíne és időpontja: PTE ETK, Vörösmarty u. 3. D10-D11 terem; Október 13. (csütörtök) 16:00 óra. 

Az előadás tervezett időtartama 1 óra.

A rendezvényen történő részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

 

Szeretettel ajánljuk továbbá Faragó Írisz, Szabó Zoltán és Tálas András a Zöld Egyetem részére készült TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁS KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS EGÉSZSÉGÜGYI SZEMPONTBÓL című kiadványát!

 

Húsmentek péntek a PTE Zöld Egyetem Program szervezésében

Együttműködő partnereink: 

Room Bistro&Club és a Teleky Bistro: 

Októberben, minden pénteken külön Zöld ajánlattal készül nektek a Zsolnay Negyedben található Room Bistro&Club, valamint a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpontban működő Teleky Bistro. Ennek keretében nem csak egy teljesen “zöld ajánlat” vár benneteket, de ha fizetéskor bemondjátok a 'PTE Zöld Gasztro’ jelszót, akkor még egy extra 10% kedvezményt is jóváírnak nektek fizetéskor. A kedvezmény kizárólag a pénteki húsmentes menüre vonatkozik! Az októberi húsmentes péntek heti menüajánlata: Room Bistro&Club októberi menü, Teleky Bistro októberi menü

Pécsi Vásárcsarnok bérlői köréből, húsmentes péntek jegyében:

Sültetvény: 10 % kedvezmény egy sima lángos vásárlásakor

Mama lángos: 10% kedvezmény  lángos vásárlásakor vega feltéttel

TuYa: 10 % kedvezmény skóttojás vásárlásakor/ bundázott tojás hollandi mártással, bébi spenóttal/

Göttlinger Pecsenye: 10 % kedvezmény húsmentes hamburger és rántott zöldségek vásárlásakor/karfiol, cukkini/

Szafi Pékség: 10 % kedvezmény minden pékárura és szendvicsre, valamint a

Szafi Reform Smart Shop, 7621,Pécs Király utca 15.: 10% kedvezmény a pékáru és húsmentes szendvics kínálatra. 

Zsirmon Tej:  10 % kedvezmény joghurt és tej vásárlásakor

Mikrozöldséges 1047-es pavilonban Mikrocsirákból 15% kedvezmény

Novro-nál az ételudvarban húsmentes tésztából 10 % kedvezmény

Kinti Pavilonban a kürtöskalácsból 10 % kedvezmény

Tejhely 1022-es pavilonban ezen a héten pénteken minden kefír 10 % kedvezménnyel vásárolható, 14-én minden friss sajt 10 % kedvezménnyel, 21-én minden natúr joghurt 10% kedvezménnyel, 28-án pénteken minden kefír 10 % kedvezménnyel vásárolható

Uzsi Reform üzletben minden termék 10% kedvezménnyel vásárolható

Kincses Baranya 1043-44-es Pavilon 10% kedvezményt biztosít a lekvárokból, szörpökből és a fermentált, organikus gyümölcsecetekből.

Az ételudvarban lévő kínai étkezde 10 % kedvezmény biztosít a zöldséges tészta és a sült zöldségek árából

 

Pécsi Vásárcsarnok Túra - Nézz be a „színfalak” mögé is!

Vásárolj tudatosan, helyi termelőktől szezonális zöldséget, gyümölcsöt! A tárlatvezetés - melyet Dr. Orbán Krisztina, a vásárcsarnok vezetője fog tartani - a vásárcsarnok Bajcsy-Zsilinszky utca felőli bejáratától indul és az ételudvarnál végződik.

Jelentkezz a vezetett Pécsi Vásárcsarnok Túrára az oldal alján található regisztrációs űrlap kitöltésével. (A Neptun/EHA kód és az ahhoz tartozó jelszó megadása után elérhető a regisztrációs felület, az oldal felső részében található login gombra kattintva.)

Túranapok:

10.21. péntek          6.30-11.00 óra között (a "túra" időtartama kb. 30 perc)

 

10.27. csütörtök      8.00-12.00 óra között (a "túra" időtartama kb. 30 perc)

 

A PTE Zöld Egyetem Program és a RAKUN együttműködés keretében október 31-ig minden környezettudatosan gondolkodó polgár 50%-os kedvezménnyel "rakunozhat" egy hónapon keresztül, a listában szereplő éttermekben bárhol Magyarországon, a következő kuponkód felhasználásával: PTECSOMIMENTES

Ha még nem csatlakoztál, akkor regisztrálj a weboldalon, tölsd le az applikációt és próbáld ki a dobozolást: www.rakun.hu

 

"A tudatos vásárló vega uzsonnája"

A vegetáriánus október és húsmentes péntek keretein belül a PTE Zöld Egyetem Program és a Gyakorló Iskolák közös szervezésében vásárcsarnok látogatásra van lehetőségük az osztályoknak október 19-én és 20-án délelőtt. A tárlatvezetés a vásárcsarnok Bajcsy- Zsilinszky utca felőli bejáratától indul és az ételudvarnál végződik. A vásárcsarnok túra kb. 40 percet vesz igénybe, melyet Dr. Orbán Krisztina, a vásárcsarnok vezetője fog tartani.

A vegetáriánus október és a húsmentes péntek jegyében  címmel receptversenyt hirdetünk a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1 . Számú Általános Iskolája (1. gyakorló), a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Általános Iskolája (2. gyakorló), valamint a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziuma tanulói részére.

Nevezés:

Osztályok jelentkezését várjuk. Alkossatok olyan ételeket, melyek nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket, helyi, valamint idény alapanyagokból állnak és hozzájárulnak az egészséges életmód kialakításához. A személyes adatok (iskola, osztály, felkészítő tanár) mellett a receptet, az elkészített ételről maximum 3 db fényképet és/vagy a főzés folyamatát illusztráló videót kell az oldal alján található űrlapon feltölteni és beküldeni.

A beérkezett recepteket zsűri rangsorolja majd a recept leírása és/vagy az ételről készült fényképek, videók alapján.

A díjazott csapatok ajándéktárgyban részesülnek.

Beküldési határidő: 2022. október 28. (péntek)

Eredményhirdetés (várhatóan): 2022. november 11.

 

 

 

 

 

 

Partnereink