Európa Fája 2019-Diadalt aratott a pécsi mandulafa!

A február 28-án lezárt szavazás eredményét március 19-én ismertették Brüsszelben: 45 132 szavazattal a pécsi mandulafa lett az Európai Év Fája. Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni azoknak a PTE polgároknak, akik szavazatukkal támogatták e nemes versenyben városunk egyik büszkeségét.

Természetesen az „aranyéremhez” szükség volt az előzetes eredményekre: a pécsi mandulafa az Ökotárs Alapítvány által szervezett Év Fája versenyen – a Római-parti fákat, illetve a különleges szebényi óriási tölgyfát is maga mögé utasítva, 4779 vokssal, több mint ezer szavazat előnnyel – első helyezést ért el 2018 októberében.

A mandulafa ezáltal képviselhette tehát hazánkat az Európa Fája (Tree of the Year) versenyen. A szavazás 2019. február 1-jétől február 28-áig tartott, ám az eredményeket csak február 22-ig lehetett nyilvánosan követni, utána már a zárásig „vakon” érkeztek a voksok. Az erős mezőnyből a szavazás során az első két helyezést mindvégig – egymással fej fej mellett haladva – az oroszországi abramtsevói tölgy és a pécsi mandulafa birtokolta.

A cikk teljes terjedelmében a bama.hu-n elérhető. A verseny részleteiről további érdekességek az univpecs.com és a 24.hu hírportálon is olvashatók.

Partnereink