Európai Hulladékcsökkentési Hét 2018.11.17-25.

Az „Európai Hulladékcsökkentési Hét” egy minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés, amelynek lényege, hogy önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék-mennyiség csökkentésének, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. A különböző ötletek megvalósítását a programban részt vevő országok mindegyikében egy szervezet koordinálja, mint Szervező, amely Magyarországon az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által koordinált Európai Hulladékcsökkentési Hét (2018. november 17. - november 25.) megszervezésére a Pécsi Tudományegyetem pályázatot nyújtott be. Az akció sikeres lebonyolítása érdekében:

MINDENKI ZÖLD AKTIVITÁSÁRA FELTÉTLENÜL SZÁMÍTUNK! LEGYÉL RÉSZESE ÉS VEGYÉL RÉSZT TE IS AZ ALÁBBI AKCIÓKBAN!

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét (2018. november 17. - november 25.) tervezett programjai

November 16.

  • Folytatjuk a Csomagolásmentes Hét keretében elindított akciót: Környezetbarát megoldások a nejlonszatyron túl! – Figyelemfelkeltő felhívás megjelenítése a Zöld Egyetem honlapon (lásd: az oldal alján 2. és 3. csatolmányban, valamint a főoldal alján), PTE Facebook oldalon

November 17.

  • Egyetemi Nyomda által az egyetemi munkatársak részére készítendő névjegykártya környezetbarát papírból történő készítésének bevezetése 2018. november 17-től
  • Kétoldalas nyomtatás beállítása központilag, alapértelmezettként, 2018. november 17-től
  • Egyetemi e-mail címről küldött e-mail alján szereplő felirat bevezetése 2018. november 17-től: „Kérem, ne nyomtassa ki ezt az e-mail-t, kivéve, hogyha szükséges. Think Green - Please do not print this e-mail unless it's necessary”

November 19.

  • Európai Hulladékcsökkentési Hét – PTE Hírlevél újbóli kiküldése a megvalósítandó programok feltüntetésével, célcsoportja: egyetemi polgárok (minden munkatárs és hallgató)
  • Önkéntes lakossági elektromos és elektronikai hulladék leadás a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével: 2018. november 19-én 7.00-10.00 óra között, 2 gyűjtőponton (Szántó Irodaház 7.00-8.30; Rákóczi út 80.: 9.00-10.00 th-en kijelölt parkoló)
    Add le Te is az e-hulladékot!
    A leadással kapcsolatban a legfontosabb információk: ami leadható: használaton kívüli elektromos vagy elektronikai berendezés (mosógép, mosogatógép, hűtőgép, elektromos tűzhely, hajszárító, elektromos borotva, vasaló, kisebb barkács gépek /fúró, flex stb./, kisebb háztartási gépek /kenyérpirító, mixer, mikró stb./, porszívó, varrógép, hősugárzó, fénymásoló, számítógép, mobiltelefon, DVD lejátszó, multimédiás eszközök stb.)!
    Amit NEM!!! vesz át a Szolgálat: televízió, monitor, szétszerelt eszköz.
  • Játék, édesség jótékonysági gyűjtés a Magyar Vöröskereszt közreműködésével: 2018. november 19-én 7.00-10.00 óra között 1 gyűjtőponton (Szántó Irodaház Aulájában)
    Járulj hozzá Te is, hogy megszépítsük rászoruló gyermekek számára az ünnepeket!
    A leadással kapcsolatban a legfontosabb információk: feleslegessé vált, de jó állapotú játékok és érvényes szavatossági idejű édességek behozatalát kérjük, mely jótékonysági céllal kerül felajánlásra, a közelgő Mikulás és karácsonyi ünnepeket is megcélozva.

November 20.

Önkéntes lakossági lejárt gyógyszer leadása az UNIV Gyógyszertár szakmai közreműködésével: a leadás időpontja 2018. november 20-án 7.30-9.30 között, 3 gyűjtőponton:

Kancellária (Szántó K. J. u. 1/b ): Főbejárat előtti belső terület jobb oldali részén

Állam- és Jogtudományi Kar/Közgazdaságtudományi Kar: 48-as tér felöli bejárat (árkád) jobb oldali bejárati ajtó előtti külső, illetve belső terület

Természettudományi Kar/Bölcsészettudományi Kar (Ifjúság útja 6.): Ifjúság út felöli bejárat belső felének bal oldali részén


Mi a gyógyszerhulladék?

    • lejárt felhasználhatósági idejű gyógyszer
    • fel nem használt és emiatt szükségtelen gyógyszer
    • injekciós tű, fecskendő, infúziós szerelék, amit otthon használtak fel
      Hova vihetik?

      A gyógyszerhulladék a kijelölt 3 gyűjtési ponton adható le november 20-án 07.30-09.30 között:
    • Kancellária (Szántó K. J. u. 1/b ): Főbejárat előtti belső terület jobb oldali részén
    • Állam- és Jogtudományi Kar/Közgazdaságtudományi Kar: 48-as tér felöli bejárat (árkád) jobb oldali bejárati ajtó előtti külső, illetve belső terület
    • Természettudományi Kar/Bölcsészettudományi Kar (Ifjúság útja 6.): Ifjúság út felöli bejárat belső felének bal oldali részén
      A gyűjtőpontokon a PTE Klinikai Központi Gyógyszertár munkatársai szakmai segítséget nyújtanak.
      Hogyan helyezhetik el?
    • lehetőleg eredeti csomagolásban (törésveszély csökkentésére)
    • óvatosan (szúrási, vágási veszély miatt)

November 22.

  • Hulladék témakörben szervezett előadás, időpontja: 2018. november 22. 17.00-18.00, helyszín: Szántó Irodaház-Aula

17.00-17.30: dr. Gerencsér Gellért: Hulladékok egészségtana, avagy a hulladékok veszélyei az emberi egészségre

17.30-18.00: dr. Radvánszky Bertalan: Zöld Egyetem Program: Fenntarthatóság – Környezettudatosság – Jövő

  • Önkéntes lakossági használt sütőolaj leadás: 2018. november 22-én, 7.00-10.00 óra között, 17 pécsi és 4 vidéki gyűjtőponton. A gyűjtőpontok listája az oldal alján található csatolmányban megtekinthető.

A leadással kapcsolatban a legfontosabb információk:

    • A bő zsiradékban történő sütésből származó használt sütőolajat tiszta, szűrt állapotban kell leadni!
    • Bármilyen PET palackban gyűjthető a használt sütőolaj.
    • Motorolaj nem adható le, nem veszik át!

 

November 17-21.

  • Önkéntes lakossági szárazelem leadás: a PTE telephelyein kihelyezett gyűjtőedényekbe az elemek bedobása: 2018. november 17-21. között.

November 17-25.

  • „Csomagolásmentes Ünnepek”: Készülve a karácsonyra, az Európai Hulladékcsökkentési Héten kreatív elképzeléseket (fotó vagy ötlet formájában) várunk karácsonyi csomagolópapír csökkentése témában, a Zöld Egyetem honlapra. A jelentkezés részletei a http://zoldegyetem.pte.hu/hirek/csomagolasmentes_unnepek_akcio linken elérhetők. A 10 legeredetibb ötletet PTE-s vászontáskával jutalmazzuk!
  • Méregtelenítsünk! – Az Európai Hulladékcsökkentési Hét fókuszában a környezetre veszélyes anyagok csökkentése áll, ezért felhívjuk a figyelmet és bíztatunk mindenkit arra, hogy 2018.11.17-25. között a Dél-Kom Nonprofit Kft. lakossági hulladékudvarain adja le a háztartásában felhalmozódott hulladékot. A leadható hulladékok listája és feltételei, valamint a kitöltendő űrlap az oldal alján található csatolmányban. A hulladékok csak a (csatolt) kitöltött űrlappal együtt adhatók le!
    A mennyiségi korlátozás nélkül leadható hulladékok (üveg, akkumulátor, fém, műanyag, papír) kategóriában 2018.11.17-25. között a 10 legtöbb hulladékot leadó egyetemi polgárnak PTE-s ajándékkal köszönjük meg a programban való aktív részvételt.
  • Lépjünk kapcsolatba gyerekekkel és kérdezzük meg őket arról, hogy mit gondolnak a saját hulladéktermelésükről, továbbá arról, hogy mit tesznek a keletkezésének megelőzése érdekében a mindennapi iskolai (vagy otthoni) tevékenységeik során. – A Pécsi Tudományegyetem gyakorló iskoláiban az Európai Hulladékcsökkentési Héten a környezet órán, illetve napközis foglalkozásokon a hulladék keletkezése, megelőzése lesz a téma. (Címe: Első lépések a zero waste jövő felé!)
  • Gyűjtsünk ötleteket közösen az iskolában, hogy hogyan lehet csökkenteni az ott, helyben keletkező hulladék mennyiségét – A Pécsi Tudományegyetem gyakorló iskoláiban az Európai Hulladékcsökkentési Héten a környezet órához kapcsolódóan projektmunka, valamint kooperatív munka keretében feladat lesz, hogy utána kell nézni a gyerekeknek az üveg és műanyag anyagokhoz kötődő információknak és ezt követően előadás formájában prezentálni a fellelt adatokat, érdekességeket az osztálynak.
  • Kreatív újrahasználat: Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának bevonásával a hallgatók által művészeti alkotások készítése hulladékká vált anyagok felhasználásával.
    • Faszobrászat: a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjében keletkező fanyesedékből, fahulladékból művészeti alkotások készítése
    • Beltéri installáció (bútorszobrok) formálása hungarocellből
    • Képzőművészeti 3D vagy látványterv készítése
    • Könyv-csere akció szervezése az Európai Hulladékcsökkentési Héten: a Pécsi Tudományegyetem gyakorló iskoláinak könyvtárai összeállítanak egy alapkollekciót, illetve a gyerekek által hozott könyvek is gazdára találhatnak, egyet hoz-egyet vihet formában.
    • Újrahasználható „használati tárgyakat” készítő workshop: A Pécsi Tudományegyetem gyakorló iskoláiban az Európai Hulladékcsökkentési Hét időszakában technika órán használati tárgyak készítése hulladékká vált anyagok felhasználásával: WC-papír gurigából tolltartó, műanyagpalackból virágtartó és persely készítése, gyógyszeres dobozból makett, tejesdobozból ceruzatartó, újságpapírból kistányér, dísz kreálása dekupázs technikával, befőttes üvegből lámpás kialakítása.
    • Komposztálás bemutatása a Botanikus Kertben, illetve a honlapon: a PTE gyakorló iskolák tanulói az Európai Hulladékcsökkentési Hét idején megtekintik a kertben kihelyezett komposztládákat, komposztterületet, bemutatásra kerül számukra a komposztálás folyamata, az oktatási anyag kihelyezésre kerül a Zöld Egyetem honlapra. Komposztálással kapcsolatos tudnivalók és érdekességek ITT megtekinthetők.

A programokban történő aktív részvétel, mozgósítás közös érdekünk! Tegyünk együtt egy élhetőbb világért!

Partnereink