Pécs legmenőbb busza PTE-s hallgatók közreműködésével

A Pécsi Tudományegyetem is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét programhoz, amelynek célja, hogy a városokban, így Pécsett is felhívja a figyelmet a fenntartható közlekedési alternatívákra, mint a séta, kerékpározás vagy közösségi közlekedés. A program keretében szerdán a PTE Rektori Tanácsának tagjai, vagyis az egyetemi vezetők bicikliztek egyet a tanácskozás előtt, míg csütörtökön az Orvostudományi Kar parkolójában egy, a közösségi közlekedés részét képező csuklós buszt festettek hallgatók, oktatók és a PTE gyakorló gimnáziumának diákjai.

A pécsi egyetemisták körében igen népszerű a kerékpározás és a közösségi közlekedés kombinációja, így adott volt, hogy egy busz felületén jelenjenek meg a Mobilitási Hét kampány fontos üzenetei. A körbefutó grafikán a várossal és egyetemmel azonosítható jellegzetességeket, mint az épített örökség, a kulturális sokszínűség, tudomány és szellemi szabadság, a föld színeiben pompázó inda öleli, amely a természeti környezet szépségére, törékenységére ugyanakkor éltető erejére, vitalitására hívja fel a figyelmet. A tervező Dr. Vasváry-Nádor Norbert, a Műszaki és Informatikai Kar Ipari Termék- és Formatervező Szak vezetője, a kivitelezésben a szak hallgatói segítették.

A festett busszal szeptember 20-tól lehet majd találkozni a Városban.

A legnagyobb európai közlekedési-környezetvédelmi kampány kapcsán Jenei Zoltán kancellár úgy nyilatkozott: „Nem volt kérdés, hogy az Egyetem csatlakozik-e a programhoz, hiszen jelenünk egyik legfontosabb ügyét tematizálja, a fenntartható közlekedést. A környezetkárosítás mérséklése érdekében sokat tehetünk helyben is, és ebben a folyamatban a Pécsi Tudományegyetem erős szereplő kíván lenni.”

 

 

Youtube videó: 

Partnereink