Solar Decathlon 2019 - Komoly elismerést kapott a Magyar Fészek+ mintaház

"Négy díjjal is jutalmazta a Solar Dechatlon egyetemi innovációs házépítő világverseny zsűrije a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem és az algír Blidai Saad Dahlad Egyetem konzorciumában jegyzett mintaházat, a Hungarian Nest+ projektet.

Építészeti kategóriában 2. helyezést, energiahatékonyság kategóriában 3. helyezést ért a pécsi és miskolci egyetemisták által újraértelmezett „kockaház”, nevezetesen egy alacsony költségvetésű passzív, vernakuláris elemek energiahatékony beépítésével megfogalmazott épületfelújítás és egy ezt kiegészítő technológiai tudással ötvözött plusz energiás új épület tervezése.

A Magyar Fészek+ innovatív technológiai jellemzői közt olyan megoldások, ötletek kaptak elismerést, mint: az épület alatt átvezetett Venturi torony, amely lehetővé teszi az épület helyiségeinek passzív légcseréjét, nyári hűtését, téli benapozását; a mobil naptér a déli oldalon, mely polikarbonát tolófalával télen szoláris burokként látja el energiával az épületet; a mobil életterek, amelyek a ház szabadon kombinálható elemei minden típusú telepítési mód esetén, a különböző családméretekre, családstrukturális hiányosságokra reagálnak; az újrahasznosított anyagokból készített "okos" bútorok, vagy az épületet vezérlő automatika, amely a megadott vezérlési instrukciók alapján egyszerre irányítja, figyeli és elemzi az épület működését és tanulja a különböző környezeti hatásokra a tulajdonos által generált válaszokat.

A PTE MIK csapatának vezetői, dr. Kondor Tamás és dr. Kósa Balázs építészek, az épület filozófiájába avattak be: „A projekt mottója - A természet nem egy hely, amit meglátogathatunk, hanem az otthonunk. E tézis kifejtése nemcsak a természetes anyagok alkalmazásában és a zöld energiák hasznosításában rejlik, hanem az épület természeti környezetbe ágyazódásában is különös hangsúlyt kap. A belső élettér kiterjesztett kerti valósága, az előtetőre ültetett zöldtetővel és a belső átrium udvarba lopott élő növényzettel biztosítja az egészséges élethez elengedhetetlen oxigénben dús teret.”

Dr. Medvegy Gabriella a PTE Műszaki és Informatikai Kar dékánja a díjak kapcsán elmondta: „finom és érzékeny választ, irányvonalat mutattak hallgatóink az öröklött építészeti környezet fenntartható fejlesztésére és az energiatudatos lét kialakítására. Ez egy dinamikus változó terület, ideális esetben egyszerre érvényesül a minőség, az innováció, a funkcionalitás és emberközpontúság. Olyan egyetemi csapatokkal versenyeztük, ahol az építészeti diszciplína a világelsők között van és egy ilyen „klubban” dolgozni, ha csak pár hét erejéig is, roppant inspiráló. Másrészt pontos és őszinte látleletet is ad arról, hogy hol tartunk. Bámulatos koncentrációt igényel egy a Solar Dechatlon-hoz hasonló világversenyen való részvétel és hasznos, perspektivikus, hogy ezt hallgatóink nemzetközi térben tapasztalhatták meg.”

A Magyar Fészek+ projektet az ÉVOSz (Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége) különdíjjal jutalmazta. És hogy mennyire erős volt a pécsiek és miskolciak jelenléte, közösségszervező ereje, a versenyhez való viszonya, attitűdje, azt a Közösség és Fair Play díj bizonyítja.

Az eredményhirdetéssel csak a mintaházak versenye ért véget. A „szoláris falu” egészen szeptember 29-ig fogadja a látogatókat, további információért látogasson el a www.sde2019.hu weboldalra!"

Írta: Both Vilma

Forrás: UnivPécs

Youtube videó: 

Partnereink