Kertvezetők szakmai találkozója

2018.09.06-07. között a pécsi egyetem Botanikus Kertje adott otthont a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége szakmai találkozójának.

Szeptember első felében, a "PTE Zöld Egyetem" program keretén belül, otthont adtunk a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége (MABOSZ) Kertvezetők Tanácsa kihelyezett ülésének. Az évente legalább kétszer megrendezésre kerülő szakmai fórumon két napra látta vendégül a PTE Botanikus kertje a MABOSZ 50 tagintézményének megjelent vezetőit. A tanácskozáson a PTE Zöld Egyetem Programot Radvánszky Bertalan, a Sugárvédelmi Szolgálat vezetője mutatta be, majd Radvánszky Antal, a MABOSZ elnökségi tagja tartott beszámolót a 2018 májusában, Lisszabonban megrendezett EuroGard VIII nemzetközi botanikus kerti kongresszusról. Jelentős siker, hogy a 2021-es EuroGard IX kongresszus megrendezésének jogát, amely az ELTE Füvészkert 250 éves fennállásához kötődően kerül megrendezésre, az ELTE Füvészkert és a MABOSZ közösen nyerte el. Mindebben kiemelkedő szerepet játszott, hogy a MABOSZ 2017 őszén nagy sikerrel rendezte meg a Közép- és Kelet Európai Botanikus Kertek III. Konferenciáját (EastCentGard III) Budapesten, illetve állandó képviseletet biztosít a hazai gyűjteményes kertek számára az Európai Botanikus Kerti Konzorciumban (EBGC). Ezt követően a jelenlévők megvitatták az elhangzottakat, illetve a leendő rendezvényhez kapcsolódó ötleteket vetettek fel. A megbeszélést Zsigmond Vince, a MABOSZ főtitkára vezette, aki az éves programok bemutatásán túl saját javaslatait és tapasztalatait is megosztotta a többiekkel, illetve hangsúlyozta az előkészületek fontosságát a kongresszus sikere szempontjából. Végül pedig vendégünk, dr. Szász Sándor mutatta be a Magyarországi Íriszkedvelők Egyesületét. Míg korábban a MABOSZ-tag Fővárosi Állat- és Növénykert, illetve a Varga Márton szakiskola, újabban a PTE Botanikus Kert nyújt számukra szakmai segítséget és kiállítási lehetőséget, ezáltal is elősegítve az íriszek jobb pozicionálását a hazai kertkultúrában.  A kertvezetők tanácskozása ez alkalommal nemcsak előadásokból állt, hanem szakmai kirándulásokat is szervezett számukra a PTE Botanikus Kert vezetője, Babayné Boronkai Erzsébet. Természetesen először az egyetemi kertet járták végig a meghívottak. Érdekes volt látni, mennyiben különbözik a látásmódjuk egy átlagos látogatóétól. A szakemberek természetesen sokkal érzékenyebben reagáltak a különlegességekre, vették észre az egyéni megoldásokat. Baranyai kirándulásuk a pécsi és a környékbeli gyűjteményes kertekbe vezetett. Így megtekinthették a sellyei Draskovich-kastélyparkot, Berghauer Tibor pécsbányatelepi valamint Huber Kálmán dendrológiai magángyűjteményét, s a legkitartóbbak a Püspökszentlászlói Arborétumot is.

Az egyetem maximális támogatásán túl külön köszönjük a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének támogatását. Olyan csemegeszőlőket hoztak a rendezvényre, melyek amellett, hogy finomak voltak és desszertként szolgáltak, dekorációként is megállták a helyüket, hisz 1-1 fürt önmagában is elfoglalt egy nagy tálat. Ilyet bizony nem mindenhol látni! Köszönet még a TTK Biológia Intézetnek, akik helyet adtak a Herbárium teremben az eszmecserének, és a technikai hátteret is biztosították.

Reméljük, a MABOSZ keretein belül vagy más  szervezésben, de hasonló szakmai összejöveteleket a jövőben is szervezhetünk – az ország különböző részeiben működő kollégáinkkal karöltve – itt az egyetemen.

Youtube videó: 

Partnereink