BAVEP 2020. - Évindító rendezvény

Szakmai párbeszéd megyei és városi közjogi szereplők, oktatási intézmények, cégek és szolgáltatók részvételével a fenntarthatóság jegyében..

A fenntarthatóság mellett elkötelezett Baranyai Virtuális Erőmű Program (BAVEP) szereplői és támogatói évindító rendezvény keretében tanácskoztak arról, hogy az elmúlt hónapokban milyen lehetőségekkel tudtak élni a zöld tudáshoz, kapcsolatrendszerhez és forrásokhoz való hozzáférés tekintetében, milyen szemléletformáló akcióikat, programokat szerveztek, és milyen, az energiahatékonyságot szem előtt tartó fejlesztéseket tudtak elindítani.

A Pécsi Tudományegyetem 2019. tavaszán csatlakozott az egyik legjelentősebb, a fenntartható energiával kapcsolatos innovatív európai projekthez, a Virtuális Erőmű Programhoz (VEP). A program ötletgazdája és mentora a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit (MI6) Kft., amely 2011 óta a hazai zöld gazdasági szakmapolitikai stratégiaalkotás meghatározó szereplője.A Virtuális Erőmű Program célja, hogy a partnerek energia- és CO2 megtakarításait pályázatain keresztül összegyűjtse, bemutassa, jó példáikat megossza és díjazza.

Ez inspirálta az Egyetemet, hogy városi és megyei partnerekkel együttműködve olyan közös platformot hozzon létre, ahol a felek alapvetésnek tekintik az épített és természeti környezet védelmét, az energiatudatosságot, a tiszta mobilitást, és mindenekelőtt a szemléletformálás szükségességét. Ennek érdekében jött létre a Baranyai Virtuális Erőmű Program (BAVEP), amelynek mentora a Pécsi Tudományegyetem, partnerek a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Pécsi Egyházmegye, a Baranya Megyei Önkormányzat, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Leőwey Klára Gimnázium.

Partnereink