V4 Green Universities – Local workshop

Egyetemek közötti párbeszéd a környezettudatosság jegyében

V4GU – Green Workshop

 

„Eddig senki sem talált még jobb motivációt a környezetvédelem ügye számára, mint az otthon iránti közös szeretetünket.” /Roger Scruton/

A társadalmi párbeszédben egyre hangsúlyosabb szerepet kap a környezet- és klímavédelem. A környezettudatosság, energiahatékonyság amellett, hogy felelősség, komoly kreatív energiákat is mozgósít. Ma már valamennyi diszcíplína foglalkozik a témával: építészet, dizájn, jog- és orvostudomány, politikatudomány, hogy csak néhányat említsünk, miközben megjelent a zöld aktivisták fiatal generációja és impulzív kommunikációval próbálnak változást elérni.

A mainstreamből a Pécsi Tudományegyetem sem maradhat ki. Idejekorán felismerve mindennek jelentőségét, 2020-ban a Pécsi Tudományegyetem immár ötödször mérettette meg magát a „UI GreenMetric World University Ranking” nemzetközi programban.

A mezőny egyre erősebb, évről-évre több felsőoktatási intézmény nevez a versenyre. Legutóbb, 912 felsőoktatási intézmény között, a PTE az 59. helyet szerezte meg és ez remek alapnak bizonyul a „PTE – A Zöld Egyetem” program folyamatos fejlesztéséhez.  

A program támogatása érdekében az Egyetem kidolgozta a V4 Green Universities (V4GU) projektet, ahová Közép-Európai partnereit a hálózat Duna Régióba tartozó országainak legsikeresebb zöld egyetemei közül választotta ki, garantálva ezáltal, hogy minden résztvevő értékes tapasztalatokat tud megosztani nemzetközi konferenciák, nemzeti workshopok, videókampányok, versenyek szervezése révén.

2020. szeptemberében nemzetközi online konferencia szervezője és házigazdája volt a PTE, 2021. március 1-június 7. között pedig egy nagyszabású videókampányt hirdetett, amelynek narratívája „mit tennének másként a PTE-n a környezettudatosabb, energiatakarékosabb, egészségesebb életmód kialakítása érdekébenvolt.Jelenleg a beérkezett pályamunkák értékelése zajlik.

2021. június 7-én az online térben Green Workshop-ra került sor, ahol 12 magyarországi egyetem - a PTE mellett a Szegedi- és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Budapesti Gazdasági-, a Semmelweis, a Pannon-, Budapesti Corvinus-, a Soproni-, Debreceni-, az Eszterházy Károly, a Nyíregyházi és a Károli Gáspár Református Egyetem - 33 képviselője vett részt.

Partnereink