Zöld Egyetem Táplálkozási ajánlás és kérdőív

Question 1

Mely élelmiszerek előállításának van a legnagyobb ökológiai lábnyoma Magyarországon?

Your answerChoiceCorrect answer
Selected

Húsok, tej és tejtermékek

Should have chosen

Zöldségek, tejtermékek

Gyümölcsök, olajos magvak

Válasz: Húsoknak, tej és tejtermékeknek.
Magyarázat: A húsok mintegy 31%-át, a tej és tejtermékek 18%-át teszik ki az ökológiai lábnyom mértékének.

Question 2

Honnan történik az üvegházhatású gázok legnagyobb kibocsájtása?

Your answerChoiceCorrect answer

Háztartások

Selected

Energiatermelés és ipari tevékenység

Should have chosen

Tömegközlekedés

Nagyüzemi állattartás

Válasz: Energiatermelésre és ipari tevékenység.
Magyarázat: Az energiatermelésre és ipari tevékenységekre vezethető vissza az üvegházhatású gázok kibocsájtásának legnagyobb része. Ide köthető a villamos energia, hőtermelés, ipari folyamatok.

Question 3

Mely élelmiszereknek van a legnagyobb vízlábnyoma?

Your answerChoiceCorrect answer

Gyümölcsök, zöldségek

Selected

Olajosmagvak, tejtermékek, gabonaipari termékek

Sajtok, olajosmagvak, halak

Should have chosen

Válasz: Sajtok, olajosmagvak, halak
Magyarázat: A sajtok vízfelhasználása mintegy 5.605 liter, az olajos magvaké 4.134 liter és a halaké mintegy 3.696 liter kilogrammonként.

Question 4

Mennyi zöldség/gyümölcs fogyasztás ajánlott az EAT-lancet ajánlása szerint?

Your answerChoiceCorrect answer
Selected

Átlagosan 100g/nap

Átlagosan 500g/nap

Should have chosen

Átlagosan 2800g/nap

Átlagosan 40g/nap

Válasz: Átlagosan 500g/nap
Magyarázat: A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása kiemelkedő. Számos tanulmány mutatta be a magas zöldség/gyümölcsfogyasztás jótékony hatását, mely kiemelkedő hatást gyakorol mind a szív- és érrendszerre, mind a tumoros betegségek rizikójának csökkentésében. A gyümölcsök és zöldségek rosttartalma is jelentős, amely szintén egészségmegőrző hatással bír.

Question 5

Melyik táplálkozási formánál fordul elő magasabb testtömeg és BMI érték?

Your answerChoiceCorrect answer
Selected

A vegyes táplálkozást folytatók körében

Should have chosen

A vegetáriánusok körében

A vegánok körében

Válasz: A vegyes táplálkozást folytatók körében
Magyarázat: Ennek oka főként a vegetáriánusok magasabb rostbevitele, valamint kisebb mértékben, a magas szénhidrát-és alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása. A magas rostfogyasztásból adódóan megfigyelhető, hogy átlagosan alacsonyabb energia tartalmú táplálkozást valósítottak meg a növényi alapú étrendeket követők, szénhidrátforrásaik pedig kisebb mennyiségben tartalmaztak egyszerű, feldolgozott cukrokat (ebből kifolyólag pedig az étrend kedvező elemeket tartalmaz cukorbetegek számára is).

Question 6

Min alapszik legnagyobb százalékban a fenntartható, egészséges táplálkozás?

Your answerChoiceCorrect answer

A megfelelő minőségű húsok fogyasztásán

A tej-és tejtermékek fogyasztásán

Selected

A növényi nyersanyagok fogyasztásán

Should have chosen

Válasz: Növényi nyersanyagok fogyasztásán
Magyarázat: Ennek oka, hogy a növényi nyersanyagok választéka kevésbé terhelő a környezet számára.

Question 7

Megfelelő mennyiségű kalcium forrást, csak tej-és tejtermékekből lehet fedezni.

Your answerChoiceCorrect answer
True
Selected
False
Should have chosen

Válasz: Hamis, mert növényi eredetű élelmiszerekből is tudjuk biztosítani a megfelelő kalcium bevitelt.

Magyarázat: A kalcium megfelelő bevitt mennyiségét fedezhetjük kelkáposztából, brokkoliból, tofuból, olajos magvakból, száraz hüvelyesekből (babfélék) és dúsított növényi italokból, gyümölcslevekből.

Question 8

Milyen betegségek megelőzésében van szerepe a teljes értékű gabonaféléknek?

Your answerChoiceCorrect answer
Selected

Cukorbetegség, Szívinfarktus

Should have chosen

Lisztérzékenység, lábtörés

Válasz: Cukorbetegség, szívinfarktus
Magyarázat: a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásakor csökken a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, valamint a vastagbél-, a hasnyálmirigy- és a gyomordaganatok előfordulása is.

Question 9

A helyesen összeállított növényi étrendben nincs jelen megfelelő mennyiségben az összes, szervezetünk számára szükséges fehérje.

Your answerChoiceCorrect answer
True
Selected
False
Should have chosen

Válasz: Hamis
Magyarázat: Mert a helyesen összeállított növényi étrendben az összes, szervezetünk számára szükséges fehérjéket alkotó aminosav elegendő mennyiségben és minőségben van jelen.

Question 10

Melyik nyersanyag előállításához szükséges több víz felhasználás?

Your answerChoiceCorrect answer
Selected

1 kg marhahús

Should have chosen

1 kg paradicsom

Válasz: A - marhahús
Magyarázat: 1 kg marhahús előállításához több, mint 15 ezer liter, míg 1kg paradicsom termesztéséhez kicsit több, mint 200liter víz szükséges.

Question 11

Azzal csökkenthetjük saját ökológiai lábnyomunkat, ha csökkentjük az olyan élelmiszerek vásárlását, melyek csomagolóanyaggal rendelkeznek?

Your answerChoiceCorrect answer
Selected
True
Should have chosen
False

Válasz: igen
Magyarázat: Mert a csomagoló anyagok gyártásához is energiafelhasználás szükséges, illetve a legtöbb esetben nem lebomló alapanyagból készülnek emelett.

Question 12

Melyik járműnek a legkevesebb a CO2 kibocsátása?

Your answerChoiceCorrect answer

személyautó 4 utassal

távolsági busz

nem belföldi repülő utazás

Selected

elektromos vonat

Should have chosen

Válasz: elektromos vonat
Magyarázat: személyautó négy utassal – 43g/km, elektromos vonat 6g/km, távolsági busz – 104g/km, , nem belföldi repülőjárat – 102g/km

Question 13

Környezettudatosabbnak számít helyi termelőktől vásárolni a termékeket?

Your answerChoiceCorrect answer
Selected
True
Should have chosen
False

Válasz: Igen
Magyarázat: Mert kevesebb a szállítás, csomagolás és az ezekkel járó energiafelhasználás.

Question 14

Melyik a környezettudatosabb lehetőség?

Your answerChoiceCorrect answer
Selected

papírzacskó

Should have chosen

lebomló szatyor

Válasz: Papírzacskó
Magyarázat: Annak ellenére, hogy a papírzacskó előállítása sok költséget von maga után és emeli a fakitermelés mennyiségét, mégis környezettudatosabb opció. A lebomló szatyrok jelentős része csak mikrodarabjaira esik szét, így megnövekszik a hulladéktermelésünk, mikroműanyagként  szétszóródik a Földön.

Levél Csapda