Figyelmeztető üzenet

Az űrlap le van zárva, ezért nem lehet kitölteni.

Hozd a kulacsod és töltsd újra! - Fotópályázat

Vegyél részt játékunkban, és nyerj Zöld Egyetem ajándékot!

Mindössze annyit kell tenned, hogy készíts szelfit, vagy kérd meg kollégádat/hallgatótársadat, hogy kapjon lencsevégre a víz-sziget használata közben, a fotót pedig töltsd fel IDE! (Egy beküldő max. 3 db képet tölthet fel. A felület a Neptun/EHA kóddal és hozzá tartozó jelszóval történő belépés után érhető el!)

A beküldők között kisorsolunk 10 db PTE Zöld Egyetem kulacsot és 10 db pólót.

A szerencsés nyerteseket e-mailben értesítjük 2019.12.15-ig.

A játék időpontja: 2019.11.16-30.

Tudtad, hogy?

  • Százötven éve feltaláltunk egy könnyű, erős, olcsón előállítható anyagot. Évente mintegy nyolcmillió tonna kerül belőle az óceánokba, tengerekbe. Előállított mennyiségének jó kétötödét csak egyszer használjuk, aztán rögtön a szemétbe dobjuk.
  • A Földközi-tengerben minden évben félmillió tonna műanyag halmozódik fel, ami percenként 33.800 eldobott félliteres PET-palacknak felel meg.
  • A műanyag állatokat gyilkol. Megeszik, belegabalyodnak, idővel elpusztulnak tőle. Műanyagok tizedelik az óceán élővilágát.
  • Ha az Újvilágba induló angol telepesek palackozott vízzel és fóliázott élelmiszerrel rakták volna meg hajójukat, a Mayflowert, mielőtt 1620-ban útnak indultak, műanyaghulladékuk maradéka máig ott úszna-lebegne az óceánban.
  • Ha az Atlanti-óceánba dobálták volna a kiürült vizespalackot meg a szemétbe vetett csomagolófóliát, mint manapság oly sokan teszik, a hullámokban darálódó, napfényben bomló műanyag parányi darabkái mind a mai napig szennyeznék, mérgeznék a vizet, megkötnék az odakerült méreganyagokat; halak, kagylók emésztőrendszerébe jutva egyik-másik darabka talán éppen a Te szervezetedben kötne ki. Ijesztő adatok, viszont egyéni szinten sokat tehetünk egy élhetőbb, fenntarthatóbb környezetért.

 

 

 

Partnereink