"Zéró Emissziós Napok" a Baranyai Virtuális Erőmű Program keretében (ZEN-program); Szervező - Pécsi Tudományegyetem

2019. május 30. – június 5.

Amint arról korábban beszámoltunk, az energiatudatosság és energiahatékonyság, valamint a zöld energetikai fejlesztések iránti nyitottságot és elkötelezettséget szem előtt tartó közös szándéknyilatkozatot írt alá a Pécsi Tudományegyetem, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Pécsi Egyházmegye, a Baranya Megyei Önkormányzat, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, a Leőwey Klára Gimnázium valamint a Virtuális Erőmű Program (VEP) igazgatója és védnöke. Az aláíró felek megállapodtak abban, hogy létrehozzák és működtetni kezdik a Baranyai Virtuális Erőmű Programot (BAVEP).

Az összefogás eredményeképpen a BAVEP és mentora, a Pécsi Tudományegyetem több közös „akcióra” is készül. Az elsőre a május 30. és június 5. között meghirdetésre kerülő Európai Fenntarthatósági Hét keretében kerül sor. A környezettudatosság érdekében a PTE meghirdeti a „Zéró Emissziós Napok” programját (ZEN-program). A program célja a környezetbarát közlekedési módok népszerűsítése. Intézmények, cégek, iskolák és magánszemélyek csatlakozhatnak a programhoz, egy az Egyetem által megnyitott regisztrációs felületen, ahol minden résztvevő pontosan nyomon követheti mérőszámokon alapuló saját környezettudatos közlekedését.

Pécs útjain jelenleg több mint ötvenezer autó fut, biztosítva a mobilitás szabadságát. Ám az autókra egyre többen gondolnak úgy, mint a környezet ökoszisztémáját veszélyeztető, károsító közlekedési eszköz. Ez a kár sok minden lehet a globális felmelegedéstől kezdve az üvegházhatású gázokon át a szmogig, a zajig és a hulladékig. Mindazonáltal, a XXI. század egyik legizgalmasabb tulajdonsága, hogy a közlekedési fajták végtelen számú választását tárja elénk. A kerékpár, magicpie, segway és társaik mellett hónapról-hónapra látnak napvilágot különféle fejlesztések és azok kombinációi. Érdemes próbálkozni a közlekedés ezen alternatív formáival, mert gyors, hatékony, környezetbarát és mindemellett szórakoztató is.

A városokban jellemzően a gyaloglás és a biciklizés a legtisztább közlekedési mód, amelyek emissziós kibocsátása csak a gyalogos és a kerékpározó táplálékának előállításához, valamint a bicikli gyártásához kapcsolódik. Ha hetente csak két napot autómentesen közlekedünk, akkor átlagosan 1,8 tonna üvegházhatású gáz légkörbe történő kijutását akadályozzuk meg, amellyel lényegesen támogatjuk a fenntarthatóbb, egészségesebb városi környezetet. 

Az autómentes közlekedés programmal a PTE hozzájárul a nemzeti és az uniós dekarbonizációs törekvésekhez. Az Európai Unió mérséklési törekvésének értelmében, az EU 2050-re 60%-kal kívánja csökkenteni a közlekedéshez kapcsolható üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-ben mért szinthez képest.

 

Infobox

Járművek emissziói

Szén-dioxid (CO2): üvegházhatású gáz, amely hozzájárulhat a globális felmelegedéshez.

Koromrészecske (PM): gyárak, illetve autók bocsátják ki, légúti megbetegedéseket okozhat.

Nitrogénoxidok (NOx): savas esőt okoznak, emellett olyan ózont generál, amely hozzájárulhat a fotokémiai szmoghoz és a globális felmelegedéshez.

Illékony szerves vegyületek (VOCs): ipari folyamatokból, gyárakból és autókból származó szénhidrogének, hozzájárulnak a szmogképződéshez. 

Szénmonoxid (CO): káros az emberekre, halálos is lehet, tény, hogy mára majdnem teljesen eltűnt az autók kipufogógázaiból. 

Ugrás a PTE zéró emissziós adatgyűjtő oldalára.

Partnereink