Zöld Egyetem Táplálkozási ajánlás és kérdőív

1 . Kérdés

Mely élelmiszerek előállításának van a legnagyobb ökológiai lábnyoma Magyarországon?

VálaszaLehetőségHelyes válasz
Kiválasztott

Húsok, tej és tejtermékek

Kellene választani

Zöldségek, tejtermékek

Gyümölcsök, olajos magvak

Válasz: Húsoknak, tej és tejtermékeknek.
Magyarázat: A húsok mintegy 31%-át, a tej és tejtermékek 18%-át teszik ki az ökológiai lábnyom mértékének.

2 . Kérdés

Honnan történik az üvegházhatású gázok legnagyobb kibocsájtása?

VálaszaLehetőségHelyes válasz

Háztartások

Energiatermelés és ipari tevékenység

Kellene választani

Tömegközlekedés

Kiválasztott

Nagyüzemi állattartás

Válasz: Energiatermelésre és ipari tevékenység.
Magyarázat: Az energiatermelésre és ipari tevékenységekre vezethető vissza az üvegházhatású gázok kibocsájtásának legnagyobb része. Ide köthető a villamos energia, hőtermelés, ipari folyamatok.

3 . Kérdés

Mely élelmiszereknek van a legnagyobb vízlábnyoma?

VálaszaLehetőségHelyes válasz

Gyümölcsök, zöldségek

Olajosmagvak, tejtermékek, gabonaipari termékek

Kiválasztott

Sajtok, olajosmagvak, halak

Kellene választani

Válasz: Sajtok, olajosmagvak, halak
Magyarázat: A sajtok vízfelhasználása mintegy 5.605 liter, az olajos magvaké 4.134 liter és a halaké mintegy 3.696 liter kilogrammonként.

4 . Kérdés

Mennyi zöldség/gyümölcs fogyasztás ajánlott az EAT-lancet ajánlása szerint?

VálaszaLehetőségHelyes válasz

Átlagosan 100g/nap

Kiválasztott

Átlagosan 500g/nap

Kellene választani

Átlagosan 2800g/nap

Átlagosan 40g/nap

Válasz: Átlagosan 500g/nap
Magyarázat: A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása kiemelkedő. Számos tanulmány mutatta be a magas zöldség/gyümölcsfogyasztás jótékony hatását, mely kiemelkedő hatást gyakorol mind a szív- és érrendszerre, mind a tumoros betegségek rizikójának csökkentésében. A gyümölcsök és zöldségek rosttartalma is jelentős, amely szintén egészségmegőrző hatással bír.

5 . Kérdés

Melyik táplálkozási formánál fordul elő magasabb testtömeg és BMI érték?

VálaszaLehetőségHelyes válasz
Kiválasztott

A vegyes táplálkozást folytatók körében

Kellene választani

A vegetáriánusok körében

A vegánok körében

Válasz: A vegyes táplálkozást folytatók körében
Magyarázat: Ennek oka főként a vegetáriánusok magasabb rostbevitele, valamint kisebb mértékben, a magas szénhidrát-és alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása. A magas rostfogyasztásból adódóan megfigyelhető, hogy átlagosan alacsonyabb energia tartalmú táplálkozást valósítottak meg a növényi alapú étrendeket követők, szénhidrátforrásaik pedig kisebb mennyiségben tartalmaztak egyszerű, feldolgozott cukrokat (ebből kifolyólag pedig az étrend kedvező elemeket tartalmaz cukorbetegek számára is).

6 . Kérdés

Min alapszik legnagyobb százalékban a fenntartható, egészséges táplálkozás?

VálaszaLehetőségHelyes válasz

A megfelelő minőségű húsok fogyasztásán

A tej-és tejtermékek fogyasztásán

Kiválasztott

A növényi nyersanyagok fogyasztásán

Kellene választani

Válasz: Növényi nyersanyagok fogyasztásán
Magyarázat: Ennek oka, hogy a növényi nyersanyagok választéka kevésbé terhelő a környezet számára.

7 . Kérdés

Megfelelő mennyiségű kalcium forrást, csak tej-és tejtermékekből lehet fedezni.

VálaszaLehetőségHelyes válasz
Igaz
Kiválasztott
Hamis
Kellene választani

Válasz: Hamis, mert növényi eredetű élelmiszerekből is tudjuk biztosítani a megfelelő kalcium bevitelt.

Magyarázat: A kalcium megfelelő bevitt mennyiségét fedezhetjük kelkáposztából, brokkoliból, tofuból, olajos magvakból, száraz hüvelyesekből (babfélék) és dúsított növényi italokból, gyümölcslevekből.

8 . Kérdés

Milyen betegségek megelőzésében van szerepe a teljes értékű gabonaféléknek?

VálaszaLehetőségHelyes válasz
Kiválasztott

Cukorbetegség, Szívinfarktus

Kellene választani

Lisztérzékenység, lábtörés

Válasz: Cukorbetegség, szívinfarktus
Magyarázat: a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztásakor csökken a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, valamint a vastagbél-, a hasnyálmirigy- és a gyomordaganatok előfordulása is.

9 . Kérdés

A helyesen összeállított növényi étrendben nincs jelen megfelelő mennyiségben az összes, szervezetünk számára szükséges fehérje.

VálaszaLehetőségHelyes válasz
Igaz
Kiválasztott
Hamis
Kellene választani

Válasz: Hamis
Magyarázat: Mert a helyesen összeállított növényi étrendben az összes, szervezetünk számára szükséges fehérjéket alkotó aminosav elegendő mennyiségben és minőségben van jelen.

10 . Kérdés

Melyik nyersanyag előállításához szükséges több víz felhasználás?

VálaszaLehetőségHelyes válasz
Kiválasztott

1 kg marhahús

Kellene választani

1 kg paradicsom

Válasz: A - marhahús
Magyarázat: 1 kg marhahús előállításához több, mint 15 ezer liter, míg 1kg paradicsom termesztéséhez kicsit több, mint 200liter víz szükséges.

11 . Kérdés

Azzal csökkenthetjük saját ökológiai lábnyomunkat, ha csökkentjük az olyan élelmiszerek vásárlását, melyek csomagolóanyaggal rendelkeznek?

VálaszaLehetőségHelyes válasz
Igaz
Kellene választani
Kiválasztott
Hamis

Válasz: igen
Magyarázat: Mert a csomagoló anyagok gyártásához is energiafelhasználás szükséges, illetve a legtöbb esetben nem lebomló alapanyagból készülnek emelett.

12 . Kérdés

Melyik járműnek a legkevesebb a CO2 kibocsátása?

VálaszaLehetőségHelyes válasz

személyautó 4 utassal

távolsági busz

nem belföldi repülő utazás

Kiválasztott

elektromos vonat

Kellene választani

Válasz: elektromos vonat
Magyarázat: személyautó négy utassal – 43g/km, elektromos vonat 6g/km, távolsági busz – 104g/km, , nem belföldi repülőjárat – 102g/km

13 . Kérdés

Környezettudatosabbnak számít helyi termelőktől vásárolni a termékeket?

VálaszaLehetőségHelyes válasz
Kiválasztott
Igaz
Kellene választani
Hamis

Válasz: Igen
Magyarázat: Mert kevesebb a szállítás, csomagolás és az ezekkel járó energiafelhasználás.

14 . Kérdés

Melyik a környezettudatosabb lehetőség?

VálaszaLehetőségHelyes válasz
Kiválasztott

papírzacskó

Kellene választani

lebomló szatyor

Válasz: Papírzacskó
Magyarázat: Annak ellenére, hogy a papírzacskó előállítása sok költséget von maga után és emeli a fakitermelés mennyiségét, mégis környezettudatosabb opció. A lebomló szatyrok jelentős része csak mikrodarabjaira esik szét, így megnövekszik a hulladéktermelésünk, mikroműanyagként  szétszóródik a Földön.

Levél Csapda