Megkezdődött az első EDUC képzés a PTE szervezésében

Német, cseh, olasz, francia és magyar hallgatók vesznek részt azon az ökológiai felelősség kultúrájáról szóló képzésen, amely az EDUC (European Digital UniverCity) európai egyetemi szövetség programjaként indult a Pécsi Tudományegyetemen. A szervezet 6 egyeteméről 30 hallgató iratkozott be a hibrid oktatásra, melynek során az áprilisi online tanórákat követően júliusban a tervek szerint személyesen is találkozhatnak és közösségi kertet építhetnek Pécsett a hallgatók.

A European Digital UniverCity (EDUC - „Digitális kampusz az Európai Egyemek szövetségében”) egyik célkitűzése az, hogy magas színvonalú, rövid ciklusú képzéseket biztosítson a szervezet hallgatói számára.

Dr. Tarrósy István, a PTE nemzetközi igazgatója elmondta: „A Pécsi Tudományegyetem az első, ahol ilyen képzés megvalósul. A PTE programjára a partneregyetemek 5-5 hallgatót delegálhattak, a visszajelzések szerint óriási volt az érdeklődés, hiszen volt olyan egyetem, ahol 70 hallgató jelentkezett a kurzusra.” – tájékoztatott az igazgató.

A héten indult „Szociális munka és szociális ökológia” című program keretében a hallgatók először online tanórákon vesznek részt, melynek során a társadalmi ökológia elmélet alapjaival ismerkednek. Július elején pedig a tervek szerint egyhetes nyári egyetem formájában Pécsett személyesen találkoznának a résztvevők, és közösségi kertet építenének pécsi civil szervezetekkel közösen. Az akadémiai programot a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Közösségi és Szociális Tanulmányok Tanszéke biztosítja, míg a kurzus teljeskörű szervezését a Nemzetközi Igazgatóság végzi. A tanórákat és foglalkozásokat követően izgalmas, változatos közösségi programok várják a hallgatókat, magyar mentorhallgatók vezetésével. Júliusban egy újabb, ezúttal kéthetes EDUC nyári egyetemet szervez a PTE, az Állam- és Jogtudományi Kar bevonásával, „Jog és technológia” címmel. 2022 végéig összesen kilenc rövid ciklusú képzést terveznek az EDUC tagegyetemeken, különböző tématerületeken.

A Nemzetközi Igazgatóság 2015-ben indította el a nagysikerű Pécs Summer School (Nyári Egyetem) programot, majd 2020-ban a Pécs Winter School (Téli Egyetem) programot. Az elmúlt évek során nemcsak a fizikai, de a virtuális térben megvalósuló rövid ciklusú programok számát is sikerült jelentősen megnövelni, mely által mára a PTE e területen is piacvezetővé vált a hazai felsőoktatási intézmények között.

A European Digital UniverCity (EDUC) egyike az első európai egyetemi szövetségeknek, mely az Európia Bizottság támogatásával valósul meg. A tagegyetemek a University of Potsdam (Németország), University of Cagliari (Olaszország), Masaryk University (Csehország), University of Rennes1 (Franciaország), University Paris Nanterre (Franciaország) és a Pécsi Tudományegyetem. A szervezet egyik célja, hogy a tagegyetemek átjárhatóvá tegyék a saját képzési rendszereiket, és számos virtuális és fizikai mobilitási programot kínáljanak a szövetség 160 000 hallgatója és 20 000 oktatója számára.

Levél Csapda