Legyél te is válogatós! – Kari kitelepülés-sorozat

2018 óta március 18.-a az Újrahasznosítás Világnapja. Ennek a napnak a célja a Föld értékes természeti erőforrásainak megőrzése érdekében a lakosság, kiemelten a fiatalok felvilágosítása az újrahasznosítás fontosságáról, illetve annak a szemléletnek a terjesztése, hogy a hulladékra erőforrásként tekintsenek.

A nyersanyagok, a Föld természeti forrásainak felélési üteme 1970 óta megháromszorozódott, miközben a Föld lakossága ez idő alatt “mindössze” a kétszeresére növekedett. Fűtjük a légkört: az évente felhasznált 92 milliárd tonna nyersanyag kinyerése, feldolgozása felel a világot melegítő kibocsátás 53%-áért, és a biodiverzitás elvesztésének közel 90%-áért. A környezethasználat már meghaladta bolygónk ökológiai kapacitásait, az emberiség egy év alatt már 1,7 Föld ökológiai kapacitását használja fel, azaz feléli jövőjét.

E jeles nap köré épülve a PTE Zöld Egyetem Program mind a 10 karra kitelepülést szervez, melynek célja a PTE polgárok innovatív feladatokkal történő edukálása az újrahasznosítás témakörében, beleértve többek között a szelektív hulladékgyűjtést, a használt sütőolaj helyes gyűjtési eljárását. Ezen területek vonatkozásában az érdeklődők számára a PTE Zöld Egyetem többek között egy hulladékszelektáló játékkal készül, melynek célja a hulladék helyes módon történő válogatására való figyelemfelhívás. A használt sütőolaj megfelelő módon történő gyűjtését illetően a PTE polgárok egy rövid, de annál tartalmasabb kvíz keretében mérhetik fel tudásukat, illetve sajátíthatják el a gyűjtés helyénvaló metódusát.

Az újrahasznosítás azonban nemcsak a Karokon oktatók és tanulók számára kiemelten fontos feladat. A kitelepülés-sorozat a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Deák Ferenc Általános Iskolájának 8.b osztálya által készített „Gicci Ricci Öko Fashion Show” elnevezésű vidám divatbemutatójával indult a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar és Természettudományi Kar aulájában, melyen a diákok az újrafelhasználás jegyében általuk készített, kreatív ruhákkal vonultak fel. Az újrahasznosítás fontosságát a PTE Gyakorló iskoláiban a diákok már az első osztályban is megtanulják. A PTE 1.sz. Gyakorló Általános Iskolájának 1.c osztálya a kitelepülés-sorozathoz kapcsolódóan készített színes, ötletes szerencsekerekeket, amellyel a Karokon a PTE polgárok játszva tesztelhetik, hogy mennyire „válogatósak”, tudják-e hogy az egyes hulladékfajtákat hogyan, és hol szükséges gyűjteni.

Nem szabad elmennünk amellett sem, hogy az újrahasznosítás fontos részét képezi a már használatban lévő tárgyaink számára „új életet adni”. Ehhez kapcsolódóan a polcon csak „pihenő”, már nem használt könyveket is hozhatnak a PTE polgárai, melyek a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumnak, illetve a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpontnak való adományozást követően meghosszabbított kihasználtságra és élettartamra tehetnek szert.

Bővebb információ: UnivPécs

Galéria:

PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar és PTE Természettudományi Kar

PTE Általános Orvostudományi Kar

PTE Közgazdaságtudományi Kar

PTE Állam- és Jogtudományi Kar

PTE 1.sz. Gyakorló Általános Iskolájának 1.c osztálya

Szerencsekerék

Gicci Ricci Öko Fashion Show

 

Youtube videó: 
Levél Csapda