International Seasons

Megkezdődött a jelentkezés az angol nyelvű programokra

Január 1-től megkezdték jelentkezésüket az angol nyelvű képzésekre a költségtérítéses nemzetközi hallgatók. Február 17-én került sor az első online interjúra az alapszakokra jelentkező hallgatók körében. Márciustól indul a mesterszakos hallgatók online felvételi meghallgatása is. Az Műszaki Szaknyelvi Vizsgaközpont nyelvtanárai, illetve a mesterszakokon oktató kollégák a jelentkezők számának függvényében hetente vagy kéthetente vesznek részt az online felvételi eljárásban.

Jelentkezéssel kapcsolatos információk:
https://english.mik.pte.hu/application

Lezárult a jelentkezés a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramra

Január 15-tel zárult a Stipendium Hungaricum programra való jelentkezés határideje. Március közepén a Tempus Közalapítvány továbbítja az Egyetem részére a jelentkezők anyagait. A formai bírálatok után várhatóan április elején kezdődhet az SH programra jelentkezők felvételi eljárása. 

Megindult az oktatás a Nemzetközi Oktatási Központ - NOK - kurzusain

Január 30-án indította a külföldi hallgatók angol nyelvű szakmai előkészítő képzését a Nemzetközi Oktatási Központ. Idén januárban 20 hallgató kezdte meg tanulmányait az informatika-villamosmérnöki és az építészet-építőmérnöki előkészítő programon, melyek oktatásában a Műszaki Szaknyelvi Vizsgaközpont munkatársai és Karunk szakmai intézeteinek oktatói vesznek részt. 

További információ:
Preparatory Courses in English | University of Pécs (pte.hu)

Kiadvánnyal zárult az első Blended Intensive Program

Cultural Puzzle címmel szervezett öt napos nemzetközi workshopot a németországi University of Applied Sciences and Arts FH Dortmund (FHDO), a horvátországi Josip Juraj Strossmayer University és Karunk az előző szemeszterben Pécsett. Az Uniós forrásból, Erasmus Blended Intensive Programként megvalósuló nemzetközi projekt célja a közös tananyagfejlesztés mellett építészeti tervek készítése és bemutatása volt.

A hallgatók vegyes csoportokban a Szepesy Ignác utcai Klimo Könyvtár épületének kertjéhez kapcsolódó ötlettervüket készítették el azzal a céllal, hogy a teret közösségi használatra alkalmassá téve bekapcsolják a város vérkeringésébe. Karunk részéről a közös workshopot Dr. Molnár Tamás egyetemi docens koordinálta, aki a pécsi belváros legfőbb építészeti látnivalóit ismertette meg a hallgatókkal. A város fejlődéséről tartott előadásokat Dr. Gyergyák János és Dr. Szigetvári Krisztián, Dr. Veres Gábor vezetésével pedig az orfűi malmokkal, valamint a Forrásházzal ismerkedhettek meg a program résztvevői. A workshopot összefoglaló és ismertető angol nyelvű kiadvány az alábbi linken érhető el:

https://issuu.com/pmmik/docs/cultural_puzzle_mt_digital

Díszdoktori címmel tüntetik ki Dr. Metin Akay professzort, Karunk vendégoktatóját

A Karunk Biomedical Engineering MSc képzésének elindításában kiemelkedő szerepet vállaló Prof. Dr. Metin Akay nagyban hozzájárult a PTE 3D Nyomtatási és Vizualizációs Központ szakmai programjának megvalósításához és jelentős támogatást nyújtott a 2022. októberében megrendezett iCBEI (International Conference on Biomedical Engineering and Innovation) egészségügyi mérnöki konferencia szervezéséhez is. Tudományos aktivitása, kiemelkedő tudományszervező tevékenysége stratégiai fontossággal bír az egészségügyi mérnöki tudományterület pécsi továbbfejlesztésében.

A Doctor Honoris Causa cím ünnepélyes átadására az Egyetem 2023. március 9-i Díszdoktoravató Ünnepi Szenátusi Ülésén kerül sor.

További információ:
Március 15-ei megemlékezéssel egybekötött Díszdoktoravató Ünnepi Szenátusi Ülés (pte.hu)

Római vendégprofesszorok előadásai a Campuson

Március 2-án tartottak rövid szakmai előadásokat angol nyelven partnerintézményünk, a Roma Tre University vendégprofesszorai és -hallgatói. Az előadások a lakhatás minőségének javítását célzó olaszországi Nemzeti Innovációs Program köré szerveződtek. 
Az esemény részletei az alábbi linken érhetőek el:

PTE Műszaki és Informatikai Kar - Architectural lecture series by Roma Tre University

International Evening – PTE Nemzetközi Est

Március 18-án kerül megrendezésre a PTE nemzetközi hallgatóinak szóló Nemzetközi Est amely egyúttal a Nemzetközi Tavasz rendezvénysorozat fő eseménye is. A Nemzetközi Est alkalmával a PTE nemzetközi hallgatói tradicionális viseletükön, nemzeti ételeiken, zenéjükön vagy hagyományos táncaikon keresztül mutathatják be az Egyetemen megjelenő kulturális sokszínűséget a közösségnek. Az az idei év új témája/mottója: "World Reunited", amely a multikulturalizmust, az együttélést, egymás kultúrájának elfogadását és az egységet képviseli a Pécsi Tudományegyetemen. Az IE jótékonysági rendezvény, az est teljes bevételéből a PTE Klinikáit és Intézeteit támogatják.

Részletes információk:
Hírek · "World Reunited" - március 18-án jön a Nemzetközi Est · PTE ÁOK

Levél Csapda