Fenntarthatósági témahét a PTE Gyáig Deák Ferenc Általános Iskolájának alsó tagozatán 2022. 04. 25-29.

A 2021-22-es tanévben a PTE Deák Ferenc Általános Iskola (2. gyakorló) alsó tagozata a fenntarthatóság kiemelt témái közül a víz témakört választotta. Sokrétű feldolgozása gazdag programlehetőséget kínált tanulók számára az iskola falain kívül is. Miután az alsó tagozat első két évfolyamán környezetismeret tantárgy nincs, a tanítók igyekeztek ezt a hetet a tantárgyi koncentrációkon keresztül minél több ismerettel megtölteni. Ráhangolásként osztályszinten megemlékeztek a Föld napjáról is.

A pedagógusok felkérték a szülőket, hogy csatlakozzanak a PontVelem Kft által szervezett országos szelektív hulladékgyűjtéshez. A verseny lezárultával a legtöbb elemet gyűjtő tanulóit megjutalmazták. A megyei gyűjtésben élen járt az iskola.

A témahét az első osztály megnyitó műsorával kezdődött, melyen minden alsós osztály részt vett. Kihirdetésre kerültek a heti programok, pályázati lehetőségek is.

A munkatársak számára feladattárt készült szólásokkal, közmondásokkal, találós kérdésekkel, keresztrejtvényekkel, internetes feladatokkal gazdagítva.

A Mecsekerdő online természetismereti sorozatának egyes epizódjai idén is beépültek tanórákba.

A programsorozat 2022-ben is Áder János online tanórájával kezdődött, amit több osztály is megnézett, akár felvételről is.

Osztályszintű feladat a Mesélő Vízcsepp rajzpályázat megvalósítása volt. Ötletes, igényes alkotások születtek minden évfolyamon. A témahét végén a pályaművek az értékelésüket követően folyosókon, osztálytermekben lettek kiállítva.

A Mecsekerdő Zrt. Mókussuli erdei iskola oktatói, (akik regisztráltak) is közreműködtek a fenntarthatósági témahéten. Az idei tanévben több osztály vehetett részt a Sás-völgyi oktatóközpontban megrendezett egész napos foglalkozásokon. Vizsgálták a vizes élőhelyek állatvilágát, nagyító alatt vízben élő állatok testfelépítését, majd tapasztalataikat összefoglaló feladatlapokon is megerősítették.

Az Ökováros-Ökorégió Alapítvány is szívesen tartott foglalkozást több osztály részére a pécsi Balokány-ligetben. A program részben a víz világnapjához, valamint a fenntartható fejlődéshez is kapcsolódott. Mesét hallgatthattak a gyerekek egy vízcsepp útjáról, a keletkezéstől a víz körforgásáig. Elleshették a horgászat alapjait, szagolgattak illatosított etetőanyagokat, végigböngészték a csalik sokszínű kínálatát, sőt meg is foghatták az élő csalikat is. Minden kisdiák választhatott magának egy-egy pontyot, amit névadás után elengedhetett a tóban. A program zárásaként csónakázhattak, miközben próbálták meglesni az útjukra engedett halakat.

A Tettye forrásház Zrt. Damjanich utcai Vízkincstárába sikerült az összes alsós osztálynak eljutni. Igényes, élvezetes interaktív foglalkozásokon vettek részt. Beszélgettek a víztakarékosságról, víztisztításról, arról, hogy hogyan jut fel a víz a pécsi Tv toronyba, megismertük Pécs ivóvíz ellátásának a rendszerét. Bemutatták a víztározó tisztításához szükséges eszközöket, csörlőket, búvárruhákat (bele is bújhattak a bátrabbak). Építettek víz viaduktot a gyerekek, futópadon vizet is hordtak.

A programsorozatot az iskolában plakátkészítés zárta a megszerzett ismeretek hasznosításával.

 

Levél Csapda