Figyelmeztető üzenet

Az űrlap le van zárva, ezért nem lehet kitölteni.

Európai Mobilitási Hét 2022 - szakmai rendezvény az ÁOK-n

A közlekedés az életminőségünk és munkakörülményünk fontos pillére. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi időnket és anyagi erőforrásunkat emészti fel, milyen minőségben töltjük a napi utazásainkat és mennyi környezeti terhelés árán tudjuk ezt megvalósítani. A mobilitás kérdését nem csak globálisan, de itt helyben is az egyik központi kérdéssé emelte egyrészt a pandémia, másrészt tovább fokozza a szénhidrogén árak történelmi léptékben is egyedülálló elszabadulása.

A szeptember 16. és 22. között, immáron huszonegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Európai Mobilitási Hét keretében ezért az egyetem nem csupán általánosságban a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítését tűzte ki célul – részben a piaci környezet változására reagálva -, hanem szeretné reflektorfénybe emelni a Pécsi Tudományegyetem készülő Mobilitási Stratégiáját. A PTE Mobilitási Stratégia témaköre azért is különösen aktuális, mert az Európai Mobilitási Hét idei évi tematikája a „Hangold össze” mottó köré szerveződve a közlekedésben érintett szereplők közti összhang erősítése köré szerveződik.

A Mobilitási Hétre a Pécsi Tudományegyetem a Zöld Egyetem Program keretében is számos rendezvénnyel készül, melynek nyitónapján, szeptember 16-án pénteken 10:00-12:00 óra között az Általános Orvostudományi Kar épületében Szakmai napot szervez, ahol a jó gyakorlatokat bemutató előadások mellett pódiumbeszélgetés keretében kerül sor a PTE-t érintő legfontosabb problémák áttekintésére, a mobilitással összefüggő jelenlegi törekvések és cselekvések összefoglalására. A beszélgetésben a meghívott jeles szakértők mellett szerepet kap a „felhasználói oldal” is, így a PTE buszos, kerékpáros, rolleres, és nem mellékesen autós társadalma ütköztetheti véleményét, tapasztalatait a szakértőkkel, reményeink szerint parázs vitán keresztül formálva a hallgatóság szemléletét a fenntartható városi közlekedés és mobilitás témakörében.     

Az ÁOK régi elméleti tömbjének 1. emeleti tanácstermében (Pécs, Szigeti út 12.) zajló szakmai eszmecserét könnyed, játékos szabadtéri programok kísérik, ahol mód lesz ügyességi vetélkedésre, de a különféle elektromos, alternatív közlekedési eszközök megismerésére és kipróbálására is.

A szakmai nap az UniMob projekt részeként kerül megrendezésre.

Az UniMob projekt 2021 szeptembere óta fut, célja az egyetemi campusok közlekedési helyzetének javítása, személygépjármű forgalom mérséklése, fenntarthatóbb közlekedési módok elterjesztésével. 

A projekt első szakasza 2021-ben sikeresen lezárult, így az EIT Mobility lehetőséget biztosított a folytatásra új felsőoktatási intézmények bevonásával, hogy közösen azonosítsák az egyetemi mobilitás fő kihívásait. A partnerség (Logframe Kft, Északi Egyetem – Horvátország, PTE) összesen hat, a PTE ezen belül egy lengyel és egy cseh egyetemet vont be a közös munkába.

A pályázat keretében, a Kancellária három, egymással összefüggő lépést szeretne megtenni:

  1. Fel szeretné építeni azt a nyilvánosságot, amiben megismerhetők a mobilitással kapcsolatos vélemények, megvitathatók a kihívások és kialakítható egy konszenzus a mobilitás fejlesztéséről.
  2. Meg szeretné alapozni a mobilitási tervezés döntéseit egy a lehetőségeinkhez mérten a reprezentatívtáshoz minél közelebb álló felméréssel
  3. El szeretné készíteni az egyetem közép-hosszú távú mobilitási stratégiáját.

A rendezvény minden érdeklődő számára ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. (A Neptun/EHA kód és az ahhoz tartozó jelszó megadása után elérhető a regisztrációs felület, az oldal felső részében található login gombra kattintva.) Kiemelten kérjük, ha részvételi szándékuktól elállnának, úgy regisztrációjukat törölni szíveskedjenek! Ezáltal biztosíthatjuk további egyetemi polgárok részére a felszabaduló helyeket!

A regisztrációs felület 2022. szeptember 08. (csütörtök) 08:00 órától lesz elérhető.

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

 

Levél Csapda