Energiahatékony Mentor Díjjal jutalmazták a Pécsi Tudományegyetemet

 A Virtuális Erőmű Program keretében mentori elismeréssel és díjjal jutalmazták szerdán délután a Pécsi Tudományegyetemet (PTE) a Parlamentben.

A PTE ez év tavaszán csatlakozott az egyik legjelentősebb, a fenntartható energiával kapcsolatos innovatív európai projekthez, a Virtuális Erőmű Programhoz (VEP). A program ötletgazdája és mentora a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit (MI6) Kft., amely 2011 óta a hazai zöld gazdasági szakmapolitikai stratégiaalkotás meghatározó szereplője. A pályázat fővédnöke Dr. Áder János köztársasági elnök, védnöke Dr. Szili Katalin miniszterelnöki megbízott.

A Virtuális Erőmű Program célja, hogy a partnerek energia- és CO2 megtakarításait pályázatain keresztül összegyűjtse, bemutassa, jó példáikat megossza és díjazza. A pályázó vállalatok, oktatási intézmények, önkormányzatok energiatudatos és energiahatékony védjegyet szerezhetnek. A magyarországi felsőoktatási intézmények sorában elsőként a Pécsi Tudományegyetem szerezte meg az Energiahatékony Intézmény Díjat.

Ez inspirálta a pécsi egyetemet, hogy városi és megyei partnerekkel kooperálva, egy szoros, egymást támogató együttműködés keretében feltérképezze, hogy milyen lehetőségek vannak a Virtuális Erőmű Programon keresztül a zöld tudáshoz, kapcsolatrendszerhez és forrásokhoz való hozzáférés tekintetében, valamint közös helyi akciók és fejlesztések indításában. Ennek érdekében jött létre a Baranyai Virtuális Erőmű Program (BAVEP), amelynek mentora a Pécsi Tudományegyetem.

A díjat a Pécsi Tudományegyetem képviseletében Jenei Zoltán kancellár vette át a Parlamentben szerdán délután. Köszönő beszédében hangsúlyozta: „A jövő generációk léte és életminősége nagyban függ attól, hogy már ma képesek vagyunk-e átalakítani a világról, a környezetünkről és életünkről alkotott gondolkodásunkat, tudásunkat, majd erre alapozva életformáinkat és szokásainkat úgy, hogy ne zsákmányoljuk ki a természeti erőforrásokat, azaz fenntartható módon éljünk. A szemléletformálásban óriási szerepe van az oktatási intézményeknek, és büszke vagyok arra, hogy a folyamatban erős jelenléttel bír a Pécsi Tudományegyetem.”

AKTUÁLIS

Magyarország Virtuális Erőmű Programját ajánlotta az ENSZ-klímacsúcs résztvevőinek figyelmébe 2019. szeptember 24-i New York-i felszólalásában Áder János. A köztársasági elnök a plénum előtt elmondta, hogy a 10 éve indult program lényege és filozófiája szerint az a legolcsóbb és legzöldebb energia, amelyet meg sem termelünk.

Levél Csapda