CseppetSem – használt sütőolaj-gyűjtés a PTE Zöld Egyetem Program szervezésében

Az Egyetem a hulladékgazdálkodása terén jelentős erőfeszítéseket tesz a keletkezett hulladék mennyiségének csökkentésére. Kiemelt cél a kommunális hulladék arányának csökkentése, illetve az újrahasznosítható hulladék minél nagyobb mértékű leválogatása, amelyet az összes telephelyen megvalósított szelektív hulladékgyűjtés szolgál.

Így jött az ötlet, hogy hasonlóan több magyar település gyakorlatához, indítsuk el a sütőolaj gyűjtését is oly módon, hogy abban ne csak az egyetemi, de a pécsi polgárok is részt tudjanak venni. A PTE számos telephellyel rendelkezik szerte a városban, kis túlzással lefedi Pécset és a telephelyek döntő többsége napközben nyitva van, így a használt sütőolaj gyűjtésébe a lakosság is bevonható. Ilyet még Magyarországon egyetlen egyetem sem csinált. Ebben partner volt a Biotrans Kft, akik nagy gyakorlattal rendelkeznek a sütőolaj higiénikus és praktikus gyűjtése terén. A cég a „hardvert” adja, azaz partner volt abban, hogy gyűjtőedényekkel látja el telephelyeinket és felvállalta, hogy finanszírozza ezek felmatricázását is, melynek tartalmát a magunk arculatára szabhattunk. A kollégiumi gyűjtéshez pedig további 5 literes speciális hőálló edényeket biztosít a teakonyhákban megvalósítandó gyűjtéshez. A PTE a „szoftvert” adta az együttműködéshez, azaz megszervezzük a gyűjtést úgy a hallgatók, mind az egyetemi polgárok körében és folyamatos promócióval a lakosságot is arra ösztönözzük, hogy legyen partnerünk a gyűjtésben. Azt reméljük, hogy ezzel a környezetért felelős gondolkodással újabb lépést tehetünk a fenntartható napi működés felé.

A programot november elején indítjuk. Cseppet sem mindegy ugyanis, hogy hová kerül a használt sütőolaj. Egyetlen csepp használt étolaj akár 1000 liter élővizet is elszennyezhet, ezért ne öntse senki a lefolyóba. Számunkra ez azért is fontos, mert a technikai egyeztetések után a kollégiumokban is el kívánjuk indítani a gyűjtést, amitől a hallgatók szemléletformálásán túl a szennyvízhálózati dugulások mérséklődését is várjuk.

Induláskor 21 PTE telephelyi gyűjtőponton indul meg a használt sütőolaj gyűjtése. Újra kiemelném, hogy nem csak a PTE polgárok, de a lakosság számára is nyitva áll a gyűjtőpontok egy része és nem csak Pécsett, de zalaegerszegi, szombathelyi és szekszárdi telephelyek esetén is elérhető ez a szolgáltatás.

A gyűjtőrendszer „cseppmentes”: a leadni kívánt anyagot zárt csomagolásban kell bedobni a gyűjtőbe, így megelőzhető a gyűjtő környezetének beszennyezése. Maga a leadás rendkívül egyszerű. Mindössze annyit kell tenni, hogy a használt sütőolajat hagyni kell kihűlni, a kihűlt étolajat öntsük vissza ugyanabba az olajos flakonba, amelyben megvásároltuk, vagy egy kidobásra szánt műanyag palacknak adjunk új életet és öntsük abba, majd dobjuk be az erre a célra kijelölt gyűjtőbe.

A Biotrans Kft 25 Ft összeget fizet az összegyűjtött sütőolaj kilójáért, amit a Zöld Egyetem Program keretében azon telephelyeink környezetében kívánunk felhasználni, ahol a gyűjtésben élen járnak dolgozóink karöltve a lakossággal.

Az Egyetem ún. III. missziós tevékenysége a külső kapcsolatok építése, nem is beszélve arról a fenntarthatóságot érintő szemléletformálásról, ami talán kötelessége is egy olyan intézménynek, ahol a jövő generációit képezzük. Kilépve az Egyetem falai közül úgy gondoljuk ez is egy eszköz lehet azon tevékenységek sorában, amivel az Egyetem hozzájárulhat közvetlen környezete épüléséhez. Ebben a Zöld Egyetem Program keretében a PTE eddig is élen járt.

A befolyó forrásokat tehát olyan akciókra, közös tevékenységekre kívánjuk fordítani, amivel tovább erősíthetjük a környezettudatos magatartást a polgárok körében is. Az így felépülő közösségépítésben nagy potenciált és hozzáadott értéket látunk, melybe be kívánjuk vonni a helyi városi és civil szervezeteket is.

További információ és térkép a gyűjtőhelyekről: https://univpecs.com/zold/cseppet_sem

 

Youtube videó: 
Levél Csapda