Az éltető víz – a Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem Program és a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. Számú Általános Iskolája több izgalmas program keretében tisztelgett a tudatos vízhasználat előtt

A szemünk számára láthatatlan, talpunk alatt megbúvó felszín alatti víz, bolygónk egyik, ha nem a legfontosabb kincse. A világ elérhető ivóvíz készletének majdnem egészét ez teszi ki, azonban az éghajlatváltozás és a talajszennyezés miatt egyre nagyobb veszélybe van ez a felbecsülhetetlen kincs. A Pécsi Tudományegyetem a 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer értelmében töretlen igyekezettel tesz erőfeszítéseket a vízgazdálkodás kulcsfontosságú szerepének kiemelése érdekében. A kérdéssel a 6. számú fenntartható fejlődési cél - „Biztosítani a fenntartható vízgazdálkodást, valamint a vízhez és közegészségügyhöz való hozzáférést mindenki számára” – foglalkozik. Március 22, a Víz Világnapja alkalmából a Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem Programja arra hívja fel a figyelmet, hogy ennek megőrzésének érdekében, cselekedni kell és gyorsan. Már napjainkban több, mint 2 milliárd embernek kell szembenéznie vízhiánnyal, ami a tendenciák szerint rohamosan romlani fog az elkövetkező években.

E jeles nap köré épülve a Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem Program és a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 1. Számú Általános Iskolája több izgalmas program keretében tisztelgett a tudatos vízhasználat előtt. Március 21-én a 4.a osztály tanulói a pécsi szennyvíztelepen töltött látogatás során sok hasznos ismeretet szerezhettek. Választ kaptak olyan kérdésekre, mint például: Hogyan keletkezik a szennyvíz? Hogyan tisztítják meg a szennyvizet? Hova kerül a tisztított szennyvíz? A 3.b osztály a Vízkincstárnál járt. A 7-8. osztályos tanulók kémia órán vetélkedtek páros munkában, vizes oldatok kémhatását vizsgálták meg (csapvíz, pezsgőtabletta-oldat, szódabikarbóna-oldat), valamint, hogy ezek az oldatok fogyaszthatóak-e.

Az 1.c és 1.b osztályos tanulói játékos formában, egy vetélkedő során mérhették össze tudásukat, és tanulhattak a vízgazdálkodás kiemelten fontos szerepéről. Méréseket és kísérleteket végeztek a tanulók a víz megtisztítása és vízzel való takarékoskodás jegyében, illetve egy vízcseppgyűjtő robotkalandban vettek részt. A tanulók a vetélkedő végén megfogalmazták tapasztalataikat a vízzel való takarékoskodással kapcsolatban.

Március 29.-én a diákok az Ökobarátok Természettudományos Tehetséggondozó Műhely elnevezésű szakkör által a Malomvölgyi tóhoz látogattak, ahol több állomáson végeztek játékos feladatokat.  Vizsgálták a víz kémhatását, képekről azonosították a víz és a vízpart növényvilágát, találós kérdésekkel és Activity játékkal ismerkedtek meg a víz és a vízpart állatvilágával. Felfedező játék során csukott szemmel kellett kitalálniuk, milyen növényt érintenek meg a kezükkel. Rajzban örökítették meg a táj csodálatos látványát.

 

Galéria:

4.a osztály - Pécsi szennyvíztelep látogatás

3.b osztály - Vízkincstár

7-8. osztály - kémia óra vetélkedő

1.b és 1.c osztály - vetélkedő1

1.b és 1.c osztály - vetélkedő2

1.b és 1.c osztály - vetélkedő díjazás

Ökobarátok Malomvölgy

Ökobarátok Malomvölgy 2

 

Levél Csapda